Русия не печели и не може да спечели войната в Украйна. Това се казва в анализ на експерта Камен Невенкин, публикуван на сайта на БНТ.

Ето някой акценти от анализа:

- Към момента загубите на руските агресори от началото на войната се изчисляват на 368 460 души (по данни на украинския Генерален Щаб) и 41 251 единици различна техника (включително 23 кораба и една подводница). В редиците на т.нар. "втора армия на света" воюват сърби, непалци, сомалийци, камерунци и обикновени затворници, руският военен министър се моли на корейци и иранци да му изпращат снаряди, ракети и дронове, милиони бъдещи гласоподаватели на Путин мръзнат в домовете си и извън тях,

- Истината е че Русия отдавна не печели войната и не се виждат никакви признаци това как може да се превърне в реалност. В последната година и половина войските на Путин опитаха какво ли не на бойното поле, смениха многократно тактиката си, увеличиха трикратно армията си, отделно че Москва тероризира всичко несъгласно вътре в РФ, както и мирното население в свободните части на Украйна, и въпреки това резултат няма.

Напротив, обикновените руснаци мръзнат, редят се на опашки за яйца, и страдат от битово-комунални и транспортни неволи, а на фронта "доброволците" гинат по стотици на ден.

- По официални данни, оповестени от самия Путин, руските войници в Украйна наброяват някъде около 650 хиляди души. За държава с мобилизационен резерв от почти 25 милиона души, каквато е Русия, не би трябвало да е особен проблем да призове под знамената още толкова, да удвои силите си на фронта и да започне да гази наред.

Първо Киев, после Балтийските държави, после Полша и т.н. Работата е там, обаче, че удвояването на една армия не включва само навличането на униформи на още 650 хиляди души и въоръжаването им с автомати "Калашников". Това означава удвояване на всичко. На танкове, на камиони, на оръдия и реактивни установки. Също така на радиостанции, бронежилетки, превързочни пакети. Още толкова гориво, амуниции, храна и даже тоалетна хартия. Два пъти повече летища, казарми, полигони, складове и ремонтни бази. И най-вече два пъти повече младши командири – офицери и опитни сержанти. Ако приемем, най-условно, че съотношението е едно към десет, т.е. на всеки десетина бойци се пада по един младши командир, то това означава че много спешно трябва да бъдат намерени около 65 хиляди души за най-ниските ръководни позиции. Но откъде ще дойдат те? Хората не ги правят в заводи, а за изграждането на поне елементарни командирски навици, освен съответните лични качества, са нужни и много месеци обучение плюс съответната практика.

- Нека все пак да приемем, че всичко казано дотук се случи, Путин успее да прегази Украйна и да достигне подстъпите на Централна Европа. Първото нещо, което ще получи е един безкрайно дълъг фронт с НАТО, простиращ се от Ледовития Океан на север до Черно Море на юг. При това срещу себе си ще има един доста по-добре въоръжен и най-вече обединен противник, който нито ще е претърпял преди това някакви военни загуби, нито пък ще седи пасивно, ако някоя от страните-членки бъде нападната. Ако започне агресия срещу Балтиийските държави, по фантазийните тези на всякакви "специалисти", нито Финландия, нито Полша, нито която и да е друга държава-членка на Северно атлантическия алианс ще гледа отстрани.

- Нека да видим какво показват числата. Към началото на 2023 г. руските ВКС (Военнокосмически сили) са разполагали с общо 1185 бойни самолета (772 изтребителя, 181 щурмови и 232 бомбардировача), като практически почти всички от тях са задействани срещу Украйна. А в случай че още не сте схванали – максималните усилия на цялата руска въздушна мощ в момента се оказват абсолютно недостатъчни даже за превземането на някаква си Авдеевка. Загубите на руснаците са приблизително няколко десетки машини на година, горе-долу толкова произвеждат (с триста зора) и заводите им за дванайсет месеца, т.е. криво-ляво успяват да поддържат някакъв баланс.

- За сравнение, към началото на 2023 г. американските ВВС разполагат с 2528 бойни самолета (2254 изтребителя, 216 щурмови и 58 бомбардировача). На пръв поглед разликата с руснаците не е драстична. Също така няма да спекулирам с това, кой има по-добри пилоти и технически по-съвършени самолети. Има, обаче, едно голямо "но" - от десетилетия САЩ са част от НАТО и когато сумираме самолетите на всички държави членки, ще получим наистина плашещи цифри – 11462 бойни машини от всички типове. А ако добавим към това и 7986 хеликоптера, с които обединените сили на алианса също разполагат, ще разберем каква е действителната въздушна мощ на северноатлатическия военнен съюз. Това обяснява и начина на действие на коалиционните сили в мащабни военни операции като войната в Персийския залив в началото на 1991 г. Тогава около 2800 самолета на шестте държави противопоставили се на имперските амбиции на Садам Хюсеин за 37 дни овършават над 100 хиляди бойни полета и така смазват всякаква иракска съпротива на земята.

- По не съвсем окончателни, но все пак доста достоверни данни, в началото на инвазията руските пилоти са извършвали между 150 и 300 полета на ден. Именно от тогава и датират и най-големите им загуби. С напредването на конфликта, обаче, това число пада драстично и към август 2023 г. то е вече само около 100 полета на ден. Но и това вече е в миналото. Дали заради последните неочаквани загуби, или заради страха от допълнително износване на самолетите, или пък нещо друго, но през януари тази година средно на ден руските ВКС изпълняват не повече от 50 бойни полета. С такава "интензивност" и при наличие на добре окопал се противник, превземането даже на Степове, Синкивка или Кринки ще изглежда като невероятна епохална победа.