Над фона на истински скок от 2 милиона електромобила, продадени на територията на Европа през м.г., много страни въведоха различни социални политики в помощ на гражданите си с по-скромни доходи за достъп до електрически коли.

Франция е една от тях, като с нова програма от 1 януари президентът Еманюел Макрон изпълни свое предизборно обещание. От Нова година т.нар. „социален лизинг” позволява на най-скромните домакинства да наемат електрически автомобил, произведен във Франция или Европа, за 100 евро на месец. Малко по-скъпо струват по-големите, семейни модели. Около 25 000 превозни средства ще бъдат налични за наемане през тази година, а амбициите са бройката на електрическите автомобили, предназначение за семейства със скромни доходи, да се увеличи до 100 000 през 2025 г.

Условията са - да имате скромни доходи, да живеете във Франция и да се нуждаете се от кола, за да стигате до работа. Ако отговаряте на тях, може да се възползвате от правителствеата програма - наем на електрически автомобил срещу 100 евро месечно. Офертата е запазена за домакинства, в чиято данъчна декларация годишният доход не надвишава 15 400 евро. Месечният наем зависи от модела на избрания автомобил, а програмата цели да убеди най-бедните семейства да изоставят колите с двигатели с вътрешно горене.

„Франция ще произвежда все повече електрически автомобили и батерии, а целта ни е да купувате от нас”, подчерта френският президент.

Един от проблемите пред социалния лизинг са ограничените налични запаси от електрически автомобили. Над 80 000 души са заявили желание за субсидиран от държавата електромобил още в първите часове след като онлайн платформата заработи. Системата обаче предвижда само около 20 000 превозни средства за 2024 г., предаде Нова тв.