Принцеса Маргрете Александрин Торхилдур Ингрид се възкачва на престола на Дания на 14 януари 1972 г. след смъртта на баща си крал Фредерик Девети под името Маргрете Втора. 

Тя е 49-ят монарх на Дания по пряка линия за наследяване на престола и втората жена начело на страната в 560-годишната история. Маргрете Втора е и първата жена, коронясана официално. Преди нея кралица Маргрете Първа е била регент на нeвръстния си син (1387-1412). С изменение на конституцията от 5 юни 1953 г. тронът в Дания може да се наследява и по женска линия.

БТА съобщава тогава за кончината крал Фредерик Девети и за възкачването на Маргрете на престола в своя  бюлетин “Международна информация”:

Лондон, 14 януари 1972 г. /БТА/

Днес в Копенхаген е починал на 72-годишна възраст датският крал Фредерик Девети. Кралица на Дания става най-голямата му дъщеря принцеса Маргрете, 31-годишна. 

***

Копенхаген, 15 януари 1972 г. /БТА/

Датският министър-председател Йенс Ото Краг провъзгласи принцеса Маргрете за Кралица на Дания.

В бюлетина “Международна информация” има и съобщение за един от първите ангажименти на кралицата, както и за погребението на покойния крал:

Копенхаген, 18 януари 1972 г. /БТА/

Министърът на външните работи на Люксембург Гастон Торн пристигна днес в Копенхаген на 24-часово официално посещение. По време на престоя си в Дания той ще разговаря с министър-председателя Йенс Ото Краг, с министъра на външните работи Андерсен, с министъра на пазарите и външната икономика Ивар Ньоргорд и ще бъде приет от новата кралица Маргрете Втора. 

***

Копенхаген, 24 януари 1972 г. /БТА/

Днес в Копенхаген бе погребан кралят на Дания Фредерик IХ. На траурната церемония присъстваха датски правителствени и политически дейци, държавни глави и ръководители на правителства от много страни. Присъства и съветска делегация, водена от секретаря на президиума на върховния съвет на Съветския съюз Михаил Георгадзе.

Днес, 52 години след като се възкачва на трона, Маргрете Втора ще абдикира. Това тя съобщи по време на традиционното си новогодишно телевизионно обръщение на 31 декември миналата година.

Тогава Маргрете заяви:

"На 14 януари 2024 г., 52 години след като наследих моя любим баща, ще се оттегля като кралица на Дания. Ще оставя трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик".

Според кралския дом това е изключително рядък ход в Дания, където монарх не е абдикирал от 1146 г., когато крал Ерик Трети се отказва от короната, за да постъпи в манастир.