Министър-председателят Бойко Борисов днес обвини председателката на Софийския градски съд Владимира Янева, че е нарушила закона, издавайки разрешителни за подслушване в аферата „Червеи“ и добави, че разплитането й ще бъде „тест за прокуратурата“.

Той отхвърли досегашните обяснения по случая и поиска сурови наказания за „всички по веригата“ от съдията издавал разрешенията до последния изпълнител.

При избора ѝ на заеманата от нея длъжност Янева беше сочена като близка до дясната ръка на Борисов в ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Премиерът подчерта, че за много по-леко обвинение, че не е изпълнил подписано от съдия подслушване на полицай, Цветанов беше осъден на четири години затвор, присъда, която той сега обжалва.  

„Мине, не мине година, и тези служби и системи възпаляват някакъв скандал. Горе долу така върви цикличноста“, каза Борисов.

По думите му „медиите много ревниво пазят съдията“ Владимира Янева, която е издавала разрешителните за подслушванията и според него е „нарушила закона“.

Изявленията от последните дни, че не са подслушвани хора не са приемливи, каза Борисов, посочвайки неколкократните искания за продължаване на разрешението за използване на специални разузнавателни средства.

„Къде са им изводите, къде са им материалите?“, каза той. „Що са ходили по провинцията да пипат сървърите? Какво са търсили там?“

Премиерът е възложил на министъра на правосъдиета Христо Иванов, който председателства Висшия съдебен съвет  да поиска там изслушване по случая „Червеи“.

„Всички казват, че няма нищо, но ... 300 дни да има мероприятия и някой  да ходи и да ги продължава и да казват, че става въпрос за това дали банички ще откраднат или някоя туба бензин,  ми стои доста несериозно, като обижда публиката“, каза Борисов.

„Когато заявител е МВР, а го експлоатира ДАНС, колеги, възниква въпрос защо. МВР няма капцитет. Ами като няма капацитет, да си го поискат ДАНС“, коментира министър-председателят.

Той припомни, че бивш министър и шефове на служби твърдят, че не са знаели за разработката.

„Ще имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни“, каза той. „Това е един сериозен тест за прокуратурата“.

„Ако на Цветанов са му дали четири години, за това трябва да им дадат по 400 години“, заяви той визирайки „всички по веригата – от съдията до последния“.

Той изрази задоволство от работата на парламентарото звено за контрол върху специалните разузнавателни средства.