Днес ще се проведе протест пред енергийното министерство заради безпрецедентно дело на държавно дружество срещу служител за половин милион лева, информира БНР.

АЕЦ "Козлодуй" заведе дело за 500 000 лева срещу бивша служителка, която е подала сигнал до контролните органи, че на територията на централата функционира незаконна поликлиника. Делото е и срещу нейната майка, която е подавала заявленията за достъп до обществена информация. 

"Така се получи, защото никой не трябва и да си помисля, че може да изнесе информация за нередности, свързани с АЕЦ "Козлодуй", каза Наталия Станчева, срещу която е заведено делото.

Тя е работила в централата като медицинска сестра 20 години. Станчева очаква централата "да ѝ приготви още шамари". 

"Когато има нередности, ние сме задължени да ги съобщаваме и да не се страхуваме", добави тя. 

За разкритията си Наталия Станчева получава миналата година голямата награда "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация". Оттам, както и от Асоциацията на европейските журналисти - България определиха делото като "шамар" и призоваха "АЕЦ Козлодуй" да се откаже от съдебния иск. 

"Формални изисквания като това колко заявления за достъп до информация може да подаде един гражданин годишно не съществуват. Безпочвени са тези обвинения", коментира пред БНР Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". 

Като друг абсурден момент адв. Кашъмов посочи: 

"Ако някой може да се оплаква от невярна информация е едно, но ако самото дружество е предоставило тази информация и други институции са извършвали проверки и са дадени предписания, от които следва, че е нарушен закона, тогава няма как да говорим, че разпространената информация е невярна или злоумишлено разпространена".

Той определи делото като "шамар" и напомни, че България беше осъждана няколко пъти в Страсбург заради липса на адекватно прилагане на законодателството във връзка с клевета и обида. 

"В момент, в който в Министерството на правосъдието работни групи действат да променят законодателството, така че да се попречи на подобни злоупотреби от страна на "опозорени" дали дружества или лица, в същия момент едно държавно дружество върви точно в обратната посока и завежда рекорден иск - това е нещо нехарактерно изобщо за Европа", смята още адвокат Кашъмов.

Според него "самото напрежение, на което е подложен един човек, и годините, които изминават, докато приключи това дело - това е истинската опасност и натиск срещу свободата на словото".

"Може да минат 3-4-5 години - за едно търговско дружество тези пари са нищо, но за един обикновен гражданин това е непосилна сума", отбеляза той.

По думите му държавата трябва да се погрижи подобни случаи да не бъдат възможни.

"Предстои тази година да се разгледа дело от ВКС и ВАС за това дали търговски дружества могат да претендират морални или неимуществени вреди от нарушения. Това би отворило вратата такива дела да се водят. Смятам, че върховните съдилища много сериозно трябва да разгледат какво би станало, ако те отворят кутията на Пандора за такива дела да се водят от фирми", посочи той.

Адв. Кашъмов се надява всички отговорни институции да се мобилизират в този случай: 

"Гражданското общество трябва да може да се защити, но институциите ни трябва да бъдат приятелски, а не такива, които по деспотичен начин се опитват да ограничават свободата на словото и възможността да бъдат критикувани".

"Във връзка със заведен иск от АЕЦ "Козлодуй" за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, бихме искали да заявим следното:

Искът е заведен от предходното ръководство на АЕЦ "Козлодуй" през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др. По преобладаващата част от подадените многобройни сигнали, след извършени проверки от съответните институции, не са констатирани нарушения.

Настоящото ръководство на АЕЦ "Козлодуй", след като се запознае и анализира всички обстоятелства около случая, ще вземе решение, гарантиращо законните интереси и репутацията на Дружеството, както и в съответствие с добрите практики във връзка с достъпа до информация.

В дейността си ръководството на АЕЦ "Козлодуй" убедено следва принципите на откритост и прозрачност и дълбоко уважава правото на служителите си и гражданите да бъдат информирани", пише в позиция на АЕЦ.