В Китай арестуваха бившия председател на държавна банка по подозрения в корупция. Разследването срещу Тан Шуанин, бивш ръководител на "Чайна Евърбрайт груп" (China Everbright Group) е приключило и случаят е "предаден в прокуратурата за разглеждане и съдебно преследване". Това съобщи в комюнике Върховната народна прокуратура на Китай, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

69-годишниият Тан бе изключен от Китайската комунистическа партия по-рано този месец заради нарушаване на партийната дисциплина на фона на енергичните мерки срещу корупцията във финансовия сектор в страната. Той се пенсионира през 2017 г.

Другите обвинения срещу него включват отслабване на партийното ръководство в банката, неспособността да предотврати и понижи финансовите рискове, "индивидуален прочит на публикации за сериозни политически проблеми и съпротива срещу организирания контрол". Това се посочва в заключението на Централната комисия за проверка на дисциплината и Националната надзорна комисия, цитирани от партийния вестник "Глобал таймс".

Китайският президент Си Цзинпин обеща по-рано този месец да засили мерките срещу корупцията във финансовия, енергийния и инфраструктурния сектор, което е част от дългогодишната му кампания срещу корупцията, откакто пое властта през 2012 г. 

Към април 2022 г. 4,7 милиона души са били наказани за корупция, припомня АП.

Тан е бил вицепрезидент на Китайската комисия за регулиране на банковия сектор от 2003 до 2007 г., преди да бъде назначен за председател на "Чайна Евърбрайт груп". Първото разследване срещу него започна през юли.