Целта е Съветът (страните членки на ЕС) да вземе решение за пълното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство още тази година.

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович.

Той говори на дебат, посветен на белгийското председателство на Съвета, започнало на 1 януари.

Интересното е, че белгийският премиер Александер де Кро не спомена и дума за Шенген в 10-минутното си изложение пред евродепутатите. А Белгия е в една председателска тройка заедно с Испания, която бе обявила разширяването на Шенген за един от приоритетите си.

На 30 декември 2023 г. Съветът взе решение България и Румъния да бъдат приети в Шенген по въздух и вода. Това трябва да стане факт на 31 март, когато преминаваме към лятно часово време.

ЕК ще подпомага България и Румъния за по-ефективна охрана на външните граници на ЕС, увери Шефчович. В процеса ще се включи и Фронтекс - агенцията за охрана на външните граници.

Комисията ще работи и за провеждане на дебати на политическо ниво с цел премахване на проверките по вътрешните граници в ЕС, допълни Шефчович.

Де Кро се оправдава пред Клуб Z - Мецола не му дала 2 часа

На пресконференция след дебата Клуб Z попита Александер де Кро защо не е споменал изобщо пълното приемане на България и Румъния в Шенген и дали това означава, че въпросът не е приоритет на белгийското председателство.

„Хората имат навика да анализират речите въз основа на това, което не е споменато. Госпожа председателят не ми даде време от два часа да говоря пред Европейския парламент. Може някой ден и да се случи“, започна премиерът на Белгия.

Той говори заедно с председателя на ЕП Роберта Мецола.

„Смятам, че през последните седмици са предприети важни стъпки напред. Влизането в Шенген е частично, но е важно, че тези стъпки са направени. Знам, че и двете страни са положили огромни усилия и са направили крачки напред, за да отговорят на всички въпроси, които бяха поставени от толкова много страни, за Шенген. Ние наистина искаме да аплодираме всички усилия. Мисля, че частичната стъпка е добър знак и е първа крачка. Мисля, че нещата ще вървят по план и ще бъдат направени следващите крачки“, допълни Де Кро.