Средно около 5100 лева на домакинство ще струва вторият етап по програмата за саниране на жилищните сгради, след като етап едно, който предвиждаше безвъзмездно отпускане на 100 процента от средствата, приключи печално със скандал.

Това се разбира от съобщение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Както е известно, безплатното саниране се превърна в пълно фиаско, след като при публикуването на списъка с одобрените проекти се оказа, че при близо 3100 кандидатствали, одобрени са едва 25 на сто. Неодобрените се оплакаха от тенценциозно класиране и съмнителна методология по оценяването. Регионалният министър възрази, че оценките се генерирали машинно.

Така днес от ведомството обявиха втория етап, който обаче предвижда 20 на сто съфинансиране от собствениците.

"Размерът на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за Етап II е 282 470 400 лв. Заедно с необходимото задължително съфинансиране от над 70 млн. лв. общият размер на разходите, които могат да бъдат финансирани, ще достигне 353 млн. лв. Данните от извършеното класиране по Етап I показват, че с този ресурс ще може да бъдат обновени около 250 многофамилни жилищни сгради.

Предварителните разчети от първия етап на процедурата сочат още, че средната стойност на инвестицията на един блок е около 1,5 млн. лева с вкл. ДДС, а средната стойност на разгъната застроена площ (РЗП) е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20 на сто в Етап II на процедурата по ПВУ за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло средно около 5100 лева на домакинство", изчисляват от МРРБ.

Кандидатите за участие в процедурата е необходимо да осигурят и в процеса на изпълнение да платят 20 на сто от всички разходи за обновяване на блока им. Членовете на сдруженията на собствениците могат да набавят необходимото собствено финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни финансови инструменти.

Новите срокове предвиждат Сдруженията на собствениците да подадат необходимите документи в общините до 10 февруари.