В близките 20 години ситуацията с ислямския радикализъм ще се влошава. С подобна прогноза се записа социологът Андрей Райчев по време на семинар в института "Иван Хаджийски".

Според него Западният свят трудно ще противодейства на демографския фактор в мюсюлманските държави. Той повтори тезата си за тежката деградация на европейската цивилизация.

"Това ще се плати, както го е платила Римската империя", произнесе се Райчев.

Всички съображения днес били насочени към въпроса как да оцелеем по-дълго на острова на богатите. Заблуда било обаче, че западният свят може да направи граница с останалия, за да продължи да живее добре.

"Забрави се, че в началото е словото", смята социологът проф. Петър-Емил Митев.

Според него ако игнорираме вярата, остават само бомбардировките, но те не помагат. Трябва да се обърнем към идеите, които стоят в основата на радикалния ислям. Противодействието на световната заплаха не може да е само военно, но и икономическо, и идеологическо.

"Трябва да видим как да въздействаме върху съзнанието, да поставим друг културен контекст", твърди Петър-Емил Митев.

"Християнският бог е мъртъв, той умира във всекидневието, но не и Аллах. Той живее в главите на хората, изповядващи ислям. Това обаче трудно се разбира от представителите на западната цивилизация."

Като опит за разбиране на същността на радикалния ислямизъм Митев представи възгледите на египтянина Саейд Котб, бащата на тази идеология. Основно при него е противопоставянето джахиллия (невежество, безпросветност, коренът на всяко зло, присъщо на западната цивилизация) и ислям. Според възгледите на Котб вярата не е нещо пасивно, тя е действена. За промяната на света е необходим настъпателен джихад.

"Настъпателният джихад е отбрана, защита на исляма", аргументира се Котб.

Нужен е и авангард, в каквито по-късно се превръщат Ал Кайда, сега Ислямска държава, дообясни Митев.