Пакистанските военновъздушни сили са нанесли удари в пограничната иранска провинция Систан и Белуджистан. Мишена са били "укрития на терористи", съобщи пакистанското външно министерство, цитирано от световните агенции.

Ударите бяха извършени след иранското нападение от вторник на пакистанска земя, при което загинаха две деца в югозападната провинция Белуджистан, която граничи с Иран.

Пакистанското външно министерство посочва, че операцията е била "силно координирана".

"Тази сутрин Пакистан предприе поредица силно координирани и целенасочени високоточни военни удари по укрития на терористи в иранската провинция Систан и Белуджистан", се казва в съобщението и се допълва, че при операцията "са ликвидирани няколко терористи".

Няколко ракети, изстреляни откъм Пакистан, поразиха село в иранската провинция Систан и Белуджистан, заяви представител на местните сили за сигурност пред агенция YJC (Young Journalist Club, Клуб на младия журналист), цитирана от Ройтерс.

Той добави, че най-малко три жени и четири деца са загинали при единия от взривовете, и уточни, че никой от тях не е ирански гражданин.

Няколко бунтовнически групи са активни в Иран и Пакистан, включително сунитската сепаратистка група Джаиш ал-Адл, която беше атакувана от Техеран преди два дни. Всички те имат обща цел - независим Белуджистан за етническите белуджи в териториите на Афганистан, Иран и Пакистан.

Исламабад нарече операцията си "Марг Бар Сармачар". На фарси "марг бар" означава "смърт за" и е широко използван израз в Иран след Ислямската революция от 1979 г., при обозначаване както на Съединените щати, така и на Израел. На местния балуджски език "сармачар" означава "партизанин" и се използва от бойците, действащи в трансграничния регион.

Нападение на Пакистан идва ден след като Исламабад отзова своя посланик в Техеран заради иранските удари срещу Белуджистан. Ислямската република настоява, че е атакувала бази на войнстваща сунитска сепаратистка група. Пакистан осъди нападението като "явно нарушение" на въздушното му пространство и изтъкна, че е довело до смъртта на две деца.

Рискът от ескалация ще нарасне в четвъртък, тъй като иранската армия започва планирано годишно учение за противовъздушна отбрана. В него ще бъдат използвани самолети, дронове и системи за противовъздушна отбрана.

Иран и Пакистан делят 900-километрова граница, през която контрабандисти и екстремисти преминават свободно. Маршрутът е ключов за глобалните доставки на опиум, идващи от Афганистан.

Както за Иран, така и за Пакистан, трансграничните атаки подновяват въпроса за способността на собствените им армии, по-специално техните радарни и противовъздушни отбранителни системи, да отразяват нападения. За Пакистан тези системи са от решаващо значение заради потенциала от конфликт с Индия. Военното оборудване на Исламабад е концентрирано по индийската граница - далеч от Иран. Що се отнася до ислямската република, тя разчита на системите си да я предпазят от хипотетично нападение на най-големия екзистенциален враг на режима на аятоласите - САЩ.