За зверски бой навръх т.нар. фестивал „Сурва” в пернишкия град Земен предаде Нова тв. Две кукерски групи са се сбили, има пострадали, сред които бременна жена, която е загубила бебето си. Ранен е и 16-годишен младеж.

Според потърпевшите извършител на боя над всички е 50-годишен мъж, за който има данни, че е инициирал и самостоятелно провел нападението. Боят е бил наистина жесток, като според свидетели е имало и хора, изпаднали в безсъзнание. Нападателят е задържан за 24-часа.

Пред медията Ивайло и Роберто от отсрещния лагер - двама от четиримата пострадали, разказват за екшъна, който е от 14-януари - неделя.

„След празника „Сурва” се събрахме с част от групата и празнувахме. От другата група започнаха да блъскат по вратата и да чукат по прозорците. В Земен „Сурва” е разделена на две групи.

С Роберто излязохме да видим какво се случи. Когато се показах, бях ударен директно в лицето, паднах на земята и започнаха да ме ритат. Изпаднах в безсъзнание”.

Това казва Ивайло в ефира на Нова тн.

По думите на Роберто той бил ударен два пъти в лицето от нападателя му.

„След това бях прибран вътре в къщата, а хора, които излезли навън след това – опитали да разтърват биещите се. 16-годишен младеж и приятелката на Ивайло, които му оказваха първа помощ, също пострадаха от мъжа, който ни нападна. Има и още един пострадал – Мартин”, подчерта той.

Ивайло каза, че е бил изнесен буквално на гръб от 16-годишния Николай, след като припаднал.

„Бременната ми приятелка, която се опитала да ме защити, пострада. Нападателят е само един. Казва се Калин”, посочи мъжът.

Според потърпевшите боят възникнал заради спор за чанове, които са част от костюмите на кукерите.

Според кратко съобщение на ОДМВР-Перник в полицията са подадени две жалби от участници в конфликт, възникнал между две групи след празника „Сурва“ на 14 януари.

От една страна няколко човека твърдят, че са бити, малтретирани, заплашвани и обиждани от 50-годишен земенчанин, а от друга страна същият се оплаква от заплахи по телефона спрямо него и дъщеря му.

В ОДМВР – Перник са представени медицински документи от потърпевши и са снети сведения от всички участници.

По-късно през деня дойде и официално съобщение от прокуратурата - че води досъдебно производство за тежко хулиганство:

Районна прокуратура – Перник образува досъдебно производство за побой с пострадала бременна жена в гр. Земен

Районна прокуратура - Перник, Териториално отделение – Радомир, образува досъдебно производство във връзка с постъпили материали от ОД на МВР гр. Перник, съдържащи данни за извършено престъпление – причиняване на телесни повреди на повече от едно лице по хулигански подбуди. Деянието е квалифицирано по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 12, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

На 14.01.2024 г. в гр. Земен, община Радомир, бил извършен побой над няколко лица, сред които била и бременна жена.

Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия орган. В хода на разследването следва да се разпитат всички лица, установени като свидетели на случилото се. Необходимо е да се изясни причината за възникване на конфликта и развитието на събитията. Предстои да бъде установено наличие на камери за видеонаблюдение в района на местопроизшествието и да се изискат записи от тях.

Резултатите от разследването следва бъдат докладвани в Районна прокуратура – Перник съобразно срока по НПК.

Неотдавна на стадиона в Симитли пък бе открит труп на 60-годишен мъж след края на кукерския фестивал там. Той имал рана на лицето, но разследването продължава.