Осъзнаваме цената на компромисите, но, ако крайният резултат е това, че повече хора като Борислав Белазелков влязат в тези институции, вярвам, че България ще стане различна. Това заяви в парламента съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ)  Кирил Петков в отговор на въпрос за това, че под кандидатурата на Десислава Атанасова стои неговият подпис и тези на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

"В това разпределение на силите в парламента всяка политическа партия има две отговорности - да предлага кандидатите, които са в характеристиката на нейната идеология, и да внимава да не се допуснат кандидати, които са под червената линия на допустимост за тази партия", коментира още Петков.

Той даде пример с това как от ПП-ДБ са реагирали на номинацията на подуправител за здравната каса, като каза, че това е било "под червената линия" за тях.

"Цялата парламентарна група сме щастливи, че ще бъде част от Конституционния съд. Хора като него ще гарантират, че институциите се променят", отбеляза също съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ, имайки предвид Белазелков.

Кирил Петков и Атанас Атанасов (ПП-ДБ) коментираха журналистически въпрос за идеята председателят на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност да не е на ротационен принцип, за да не се председателства от депутат от "Възраждане". По думите на Петков той подкрепя идеята, която ще бъде обсъдена от групата.

"Предварително имах информация за готвено предложение за промяна на правилника за организация на дейността на Народното събрание, ще го видим, ще обсъдим и ще вземем решение", каза Атанасов. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира , че съдия Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са добри юристи и познават политиката в България.  

Борисов коментира, че малко го е учудил дебатът, особено от страна на БСП.

"Дори на моменти излизаше извън границите на реалностите", добави той.

По думите му партия ГЕРБ е била създадена, за да извади БСП от властта, и добави, че досега българският народ над 20 избора го е потвърждавал.

Борисов поздрави "Възраждане" за добрата кандидатура.

На въпрос дали смята, че президентът Румен Радев може да бойкотира клетвата на Белазелков и Атанасова, Борисов изрази надежда, че това няма да се случи.

Попитан за заявката на Делян Пеевски от ДПС за промени, с които да се смени ротационното председателство на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, Борисов коментира, че вчера комисията е имала кворум благодарение на "Продължаваме промяната – Демократична България" и е бил избран председателят от „Възраждане“. Лидерът на ГЕРБ смята, че трябва да се направи нов избор за председател. 

Щом сме се подписали и сме ги подкрепили, ние сме си дали вече мнението за тях. Пълна подкрепа имаха и двамата кандидати от ДПС. Това каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

На въпрос относно решението на парламента мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, Пеевски каза, че това е била преценката на техните юристи. "Смятаме, че те са прави", добави той.