Bulgarian Cartrader е сред петте обещаващи музикални групи от страни членки на ЕС, удостоени с наградата „Музиката движи Европа“, съобщи Европейската комисия.

Това стана на фестивала Eurosonic в нидерландския град Гронинген.

Всяка отделна награда е на стойност 10 000 евро.

Удостоени са също групите Yunè Pinku от Ирландия, Giift от Дания, Freekind от Словения и Ralphie Choo от Испания. Голямата награда на журито, както и тази на публиката, получи френският изпълнител Зао дьо Сагазан.

Чрез „Музиката движи Европа“ ЕС подкрепя възникващите таланти и насърчава богатството на европейския репертоар, изтъкват от Комисията.

„Тези награди хвърлят светлина върху едно ново поколение изключителни музиканти и им осигуряват подкрепа по пътя им към международна кариера“, заяви Илиана Иванова – еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Наградата „Музиката движи Европа“ се присъжда за популярна и съвременна музика. Тя е съфинансирана от програмата „Творческа Европа“. Присъжда се за успехи на изгряващи артисти, успели да привлекат публика извън своята страна.

„Музиката на Bulgarian Cartrader е отлична – толкова топъл и красив глас и силно присъствие“, е мнението на журито, цитирано от сайта на „Музиката движи Европа“.

Групата е създадена от българина Даниел Стоянов. Той е роден през 1986 г., но още през 1990 г. заминава с родителите са за Германия, където живее и до днес.