Снощи по френската телевизия (LCI) станах свидетел на историческо интервю с благообразния съветски апаратчик Александър Орлов, бивш посланик на Москва в Париж, който след всеки един въпрос упорито повтаряше: скоро Украйна или ще изчезне, или ще седне на масата за преговори (!), за да подпише пълна капитулация (!) като резултат от хибридната война, която е започнала НАТО срещу Русия и в отговор на която Путин се е заел да денацифицира и демилитаризира тази бивша съветска територия със своята специална военна операция.

С две думи:

Не Путин, а Западът е започнал войната, Путин просто се е нагърбил с историческата мисия да проведе специална военна операция по спирането на войната и прочистването на Украйна, която я очаква вечна война, ако не влезе в състава на бившия СССР, както същия ден заяви друг бивш – президентът Медведев.

Същият Орлов, търпял десетилетия омразния западен свят и великолепния френски, който е бил длъжен да научи и говори, докато е бил посланик в Париж и представител на РФ на Съвета на Европа в Страсбург, твърдеше че допреди две седмици само е прекарвал мирно времето си в Москва и в Тула, където липсвали всякакви признаци от водени някъде военни действия. Беше убеден, че на фронта всичко е под контрол, руските солдати не търпят никакви загуби, а бойният им дух е висок и Украйна вече е загубила войната, това щяло да стане – ще видите! –  до шест месеца.

Новата теория на Кремъл елегантният белокос Орлов беше принуден да огласи в мига, в който двамата френски журналисти иронично забелязаха, че говори ту за война, ту за СВО.

"Не – бащински сподели със зрителите съветският дипломат и кандидат на историческите науки – войната започна Западът още през 2014 година, а Путин беше принуден да се заеме със специалната военна операция, за да я спре.“