През 2024 г. Украйна ще е в "активна отбрана", за да събере сили и да атакува през 2025 г. Това е съобщил неназован западен служител пред "Файненшъл таймс".

Украйна загуби надежда за бърза победа срещу Русия и се готви за продължителна война, добавил той.

"Тази реалност беше призната в Киев, където президентът Володимир Зеленски обяви в началото на декември, че е настъпил "нов етап" (в конфликта). След като войските му не успяха да си върнат голяма част от територията при контраофанзивата в южната част на страната, както беше планирано, той нареди на армията да построи нови укрепления по ключови сегменти от 1000-километровата фронтова линия, сигнализирайки за преход от настъпателна към отбранителна позиция", пише изданието.

Източникът изтъква пред "Файненшъл таймс", че съдбата на Украйна ще зависи от готовността на Запада да продължи да оказва военната помощ.

Междувременно Русия води мащабна офанзива от три месеца, опитвайки се да обкръжи Авдеевка, за да покори цялата Донецка област. През декември 2023 г. руснаците успяха да превземат руините на бившия град Маринка.

"Това руско нашествие принуди Украйна да заеме по-отбранителна позиция – стратегия, подкрепяна от най-силните съюзници на Киев", посочва "Файненшъл таймс".

Пред декември Министерството на отбраната на Естония публикува доклад, в който се посочва, че Украйна трябва да премине към "стратегическа отбрана", за да даде време на себе си и на съюзниците си да изградят индустриална база и да подготвят резерви за възобновяване на контраофанзивата през 2025 г.