Страните членки (Съветът) на ЕС създадоха специална санкционна рамка срещу лицата, подкрепящи, улесняващи или създаващи възможност за насилствени действия от страна на „Хамас“ и „Ислямски джихад в Палестина“ (ИДП).

Решението е взето заради терористичните атаки срещу Израел и необходимостта от борба срещу действия, заплашващи мира и международната сигурност. То има за цел да предотврати подобни действия на „Хамас“ и ИДП в бъдеще.

Новият режим е допълнение към ограничителните мерки, приети преди срещу двете организации в рамките на терористичния списък на ЕС. Той позволява на Съюза да санкционира тези, които подкрепят материално и финансово „Хамас“ или ИДП. Мерките могат да бъдат насочени и към участниците в планирането, извършването или подпомагането на насилствени действия. Лица, групи, дружества и органи могат да бъдат вкарани в терористичния списък за дейности като снабдяване, продажба или трансфер на оръжия и свързани с тях материали на двете терористични организации.

Също така могат да бъдат налагани наказания за подкрепа на дейности, подкопаващи или заплашващи стабилността или сигурността на Израел в сговор с „Хамас“ или ИДП. Ще бъде наказвано и подтикването и публичното провокиране на насилствени действия на двете палестински групировки.

Същевременно за първи път ЕС ще може да санкционира лица или дружества, осигуряващи подкрепа за тези, които улесняват или осигуряват насилствените действия на „Хамас“ и ИДП. С други думи, ще бъдат наказвани спонсорите на тези, които спонсорират двете групировки, отбелязват от Съвета.

В санкционния списък са добавени шестима души от различни народности. Те са осигурявали финансова подкрепа за „Хамас“. Активите им в ЕС са замразени.

Новата санкционна рамка ще се прилага до 19 януари 2025 г. и ще бъде постоянно преразглеждана, актуализирана и допълвана при необходимост.

„С решението ЕС показа, че сме готови да предприемем решителни стъпки, за да реагираме на бруталността, демонстриранан от терористите на 7 октомври 2023 г. Израелците и палестинците заслужават да живеят в справедлив, дълготраен и сигурен мир“, коментира върховният представител за външната политика Жозеп Борел.