Съюзът на германските машинисти (GDL) призова днес служителите си да стачкуват отново. Стачката този път ще трае цели 6 дни и ще започне в сряда в 2 ч. Тя ще продължи до 18 ч. в понеделник следващата седмица. Германските железници очакват "масови смущения" в железопътните услуги на дълги разстояния, регионалните и крайградските железници и управата обяви извънредно разписание, което обаче "ще осигури само много ограничено влаково обслужване".

За първи път отношение взе и министърът на транспорта Фолкер Висинг, като остро разкритикува действията на профсъюза:

„Този конфрликт става все по-деструктивен и аз не проявявам никакво разбиране към подобни форми на тарифни спорове. Не вярвам и че профсъюзът на машинистите и лидерът му Веселски си правят услуга със спорове, водени по този начин.“

Преговорите на профсъюза на машинистите с германските железници за заплати в момента са замразени. През ноември и декември синдикатът подкрепи исканията си два пъти с еднодневни предупредителни стачки, последвани от тридневна стачка през януари.

В петък той отново отхвърли предложението, направено от железницата, като неподлежащо на договаряне. Машинистите искат увеличаване на заплатите с 555 евро и еднократни бонуси от 3000 евро, както и намаляване на работното време.