Целта на управляващото мнозинство е кабинетът с премиер Мария Габриел да е готов на 6 март. В същия ден сегашният кабинет с премиер Николай Денков трябва да подаде оставка. Това стана ясно от думите на премиера Денков във Варна по повод предстоящата ротация.

Идеята е още в същия ден кабинетът да бъде внесен за гласуване от парламента с първия мандат, който президентът Румен Радев трябва да връчи на ГЕРБ.

Денков заяви, че засега двамата с бъдещия премиер Мария Габриел не са обсъждали имена за министри, а засега оглеждат изпълнението на управленската програма. Очаква разговорите за министрите да започнат в следващите дни. Те ще бъдат обявени, когато "стане ясен целият пакет".

"Някои министри се умориха от непрекъснатите нападки. В огромното болшинство от случаите не съвсем справедливи, бих казал често и злонамерени. Видяхте, проф. Хинков каза, че не иска да продължи", каза Денков.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков беше първият, който каза, че ще напусне при ротацията, защото не получава политическа подкрепа.

Според Денков всяка смяна, особено за по-кратки периоди, е доста рискова, особено, ако няма готов човек, който веднага да поеме задачата.

"Винаги има няколко месеца, които са необходими на един министър, за да навлезе в работата, да усвои как да работи с администрацията", посочи той.

Пред дни Денков заяви, че министри трябва да се сменят само тогава, когато е сгурно, че следващият е по-добър.

Габриел: Анализът за работата на министрите ще е готов до дни

„Ние сме на финален етап на оценката на работа на всеки един от министрите“, заяви пред български журналисти в Брюксел външният министър Мария Габриел.

Тя участва в Съвет „Външни работи“.

„Наистина анализът показва до каква степен са изпълнени задачите, къде има забавящи се неща. Но те са въпрос на много бързо наваксване. Къде ще има нужда са ги поговорим, дали това ще бъде изпълнено в сроковете, които сме заложили. За мен тази част от анализа предстои да бъде финализирана буквално в рамките на следващите дни“, изтъкна Габриел.

И допълни, че след това тя и Николай Денков ще седнат и ще поговорят какви са впечатленията им от този анализ, какви са основните линии, които могат да идентифицират в него.

„Той ще бъде свързан с министерствата и министрите, които носят отговорността за изпълнението на програмата. Оттам ще преминем към имена – кои са за смяна, кои не. Аз също споделям виждането, че когато предлагаш смяна, трябва да го предложиш с човек, за когото си сигурен, че може да влезе с летящ старт, може да се справи с това забавяне, за което има упрек към предшественика Всички тези аспекти ще ги вземем предвид. Имаме време за това“, каза още бъдещият премиер.