Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото.

Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и внушава, че става въпрос за конкретно и предстоящо в скоро време заболяване, от което фармацевтичните компании имали сериозен финансов интерес.

Подобни твърдения има и в Инстаграм. "Болестта Х е мистериозната зараза, за която Световният икономически форум ще има среща ДНЕС!" - гласи един от постовете на английски език в Instagram, който само за 2 дни е получил над 2000 харесвания.

"Очевидно тя може да има 20 пъти повече смъртни случаи от COVID." Не забравяйте... те винаги ни казват какво предстои".

"Изненадата" е огромна, но в други публикации Болестта Х също се определя като конкретно заболяване, като в главната роля и проруският канал в Телеграм ZaПраVда, който пише за "нова мистериозна пандемия".

Каква е истината проверява БНР.

Твърдение: В Давос обсъждат нова смъртоносна зараза, известна като Болест Х, която "скоро ще даде началото на нова п(л)андемия"

В действителност "болест Х" не съществува, което се подразбира и от наименованието ѝ - "Хикс". Става дума за хипотетичен патоген, все още неизвестен на науката, който евентуално би могъл да се появи и да предизвика смъртоносна пандемия. За първи път се обсъжда преди избухването на COVID пандемията през 2018 г. от Световната здравна организация с цел да се начертае план за действие.

Тук може да прочетете публикацията на сайта на Световния икономически форум от 2018 г.

Идеята, че може да възникне смъртоносна пандемия не е нова дори тогава.

"От 2015 г. СЗО прилага всеобхватна глобална стратегия за научни изследвания и план за готовност, известен като План на СЗО за научноизследователска и развойна дейност при епидемии,“ пише в сайта на СЗО.

СЗО въвежда болестта Х като част от списък с болести, като Зика, Ебола и ТОРС (SARS), които представляват най-голям риск за общественото здраве през 2018 г. Този списък постоянно се актуализира, като следващата актуализация на списъка с опасните заболявания предстои да бъде направена през 2024 г.

Заключение

Твърдението, че в рамките на Световния икономически форум в Давос обсъждат реално, а не хипотетично заболяване, наречено Болест Х, е НЕВЯРНО. Това е име, дадено на хипотетичен патоген, което се използва, за да се помогне за планирането на бъдещи здравни кризи.

Експерти в областта на световното здравеопазване тази седмица говориха в панел на WEF, наречен "Подготовка за болест Х". Наименованието е измислено от Световната здравна организация през 2018 г.