Конституционният съд да обяви за противоконституционен избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Такова искане отправи днес до КС президентът Румен Радев, като парадоксално, се мотовира и с последните изменения в основния закон, направени от вносителите на двете номинации. Радев призовава до произнасяне на съда шефката на парламентарната група на ГЕРБ и бившият магистрат във ВКС да не полагат клетва.

Тези действия на държавния глава бяха очаквани като се има предвид не само как протече цялата процедура по номинирането и избирането на Атанасова и Белазелков, в т.ч., както Клуб Z писа, с опит за бламиране от страна на мнозинството на самия Конституционен съд. ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България" умишлено прескочиха решението му, от което следваше Атанасова и Белазелков да имат 7-, а не 9-годишни мандати, като пришпориха избора за деня преди въпросното решение, обнародвано в "Държавен вестник", да влезе в сила.

Но не само: в актовете, които бяха гласувани в зала миналия петък, управляващото мнозинство бе записало безпрецедентно, че двамата съдии се избират за срок от 9 години - нещо, което досега никога не се бе случвало. Продължителността на мандатите е записана в Конституцията и не е парламентът този, който ги определя с решенията си, изтъкнаха юристи, изтъква сега и президентът.

"В правовата държава неизпълнението на решенията на Конституционния съд, неточното им изпълнение или заобикаляне е нарушение на Конституцията", пише в мотивите си Радев.

И още - Радев атакува ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС със собствените им изменения в основния закон и по-точно - записаният от тях нов текст, че Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост. 

"Докато парламентарното мнозинство обсъждаше и приемаше изменения и допълнения на Конституцията, мотивирани с обществената необходимост от обективни критерии и деполитизация на процеса при избора, в същото време то започна, проведе и приключи процедура в нарушение на тези конституционни изисквания", посочва Радев.

Изборът на Атанасова и Белазелков бе предизвестен, просто формално мина през процедура.

"Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквани" - посочват от "Дондуков" 2.