В Бургас и София-област обявяват грипна епидемия от четвъртък – 25 януари.

Това съобщиха във вторник от Министерството на здравеопазването. В Бургас грипната епидемия ще е в сила до края на месеца, а в София-област до 1 февруари включително. 

В Смолян удължиха въведените противоепидемични мерки. Там епидемията бе в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболяемост, тя остава до края на месец.

Така областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания, стават общо седем.

От утре в епидемия е област Плевен, а от 25 януари и област Варна. До 28 януари са в сила противоепидемичните мерки в Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен дневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периодът на тяхното действие – удължаван, уточниха от здравното министерство.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че очаква до края на седмицата една трета от България вече да бъде с епидемични стойности. 

Всички, които работят и ходят на училище, виждат, че има отсъстващи и в София, нивото на заболеваемост сега расте, но все още е далече от епидемичните стойности, добави той.