Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) е уведомил свои доставчици, че иска да започне производството на нов електромобил за масовия пазар с работно име "Редуд" (Redwood) в средата на 2025 година.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на четирима източници, според двама от които става дума за компактен кросоувър, предава БТА.

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск отдавна изостря апетита на любителите на марката и инвеститорите за електромобили и самоуправляващи се роботаксита, които се очаква да бъдат произвеждани на основата на платформи за електрически превозни средства от следващо поколение, както и да бъдат по-евтини. 

Такива модели, включително базов модел с цена от 25 000 щ.д., биха позволили на "Тесла" да се конкурира с по-евтините бензинови коли и все повечето по-достъпни електромобили, например произвежданите от китайската Би Уай Ди (BYD). През последното тримесечие на 2023 г. Би Уай Ди изпревари американската компания като водещия световен производител на електромобили. 

Първоначално Мъск обещаваше да произвежда кола за 25 000 щ.д. през 2020 г., но тези планове последователно бяха замразени и след това - отново възобновени. Най-евтиното предложение на "Тесла" - седанът "Модел 3" (Model 3), в момента е с начална цена от 38 990 щ.д. в САЩ. 
   
Спoред източниците плановете са за производство на 10 000 автомобила седмично от новия модел да започне през юни 2025 г. 

Засега компанията не е отговорила на запитванията за коментар.