Столичният общински съвет може да има свой председател след утрешното, 7-мо поред заседание, научи Клуб Z. От "Продължаваме промяната"-"Демократична България" ще издигнат за кандидат общинският съветник Цветомир Петров.

За успешен избор са нужни 31 гласа, а ПП-ДБ (СС) има само 23. Постигнато е и съгласие с малките групи - на "Има такъв народ", "Синя София", които имат по трима общински съветници. Очаква се подкрепа и от единствения представител на ВМРО - Карлос Контрера, както и на отцепника от "Възраждане" Иван Алексиев, с което гласовете ще са достатъчни.

Цветомир Петров е без предишен опит в общинския съвет, а преди да стане част от "Продължаваме промяната" е бил кандидат на ВМРО за евродепутат.

По образование е магистър по управление и администрация от УНСС, има над 7 години опит в публичния сектор, в областта на административно обслужване, управление на собствеността и обществените поръчки

Според източниците на Клуб Z обаче кандидатурата на Петров все още не е сигурна, а дори да бъде избран, може да бъде на поста само временно.

Не е ясно дали няма да има и частична подкрепа от групата на ГЕРБ-СДС. Това обаче може да създаде конфликт на ПП-ДБ със "Спаси София". От формацията на Борис Бонев твърдо са против какъвто и да е компромис с партията на Бойко Борисов.

Ако и на предстоящото заседание на СОС не бъде избран председател, това може да означава нови избори за общински съвет. Без председател СОС не може да започне работа по същество вече два месеца и половина.