Окръжна прокуратура- Пловдив привлече като обвиняеми и задържа четирима мъже за участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуда на различни граждани. Двама от задържаните са полицаи в града, съобщиха от държавното обвинение и БТА.

Спрямо ръководителя на организираната престъпна група, мъж на 49 г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени в периода от септември до ноември 2023 г . на територията на Пловдив и Димитровград. За тези деяния най-тежкото предвидено наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 г., глоба и конфискация на една втора от имуществото. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на МВР в Пловдив, са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група, който също е служител на МВР в Пловдив, са повдигнати обвинения само за изнудвания.

По делото е установено, че обвиняемите са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 хил. лева. Те са принудили със сила и заплаха и лице от фенската маса на футболен клуб от Пловдив да не изразява свободно мнението си по въпроси за футболната политика на този клуб.

По случая, след извършване на необходимите действия, предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, свързани с незаконно притежаване на боеприпаси и неоторизирано боравене с полицейски знаци.   

Четиримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура - Пловдив, като по преценка на наблюдаващия прокурор утре ще бъдат внесени искания в Окръжен съд – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.