Министър-председателят на Полша Доналд Туск, предположи, че Ярослав Качински, лидерът на партия Право и справедливост (ПиС), основната опозиционна партия, би бил човекът в Полша, който може да се опита да предизвика преврат, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА. 

Туск отговори на коментарите на Качински, който призова вчера полския президент Анджей Дуда да "сложи край на преврата" и да използва всички подходящи средства за това.

Съперничеството между Туск и Качински ескалира, след като водената от Туск коалиция свали правителството на партията на Качински ПиС на парламентарните избори през октомври.

"Трудно ми е да знам повече за намеренията му от самия него", каза днес Туск пред журналист. "Също така ми е трудно дори да си позволя да предположа какво му минава през ума, когато става дума за тези преврати", добави той. 

Премиерът поясни, че по правило държавният преврат обикновено се организира от тези, които са против правителството.

"Ако има някой, който наистина има предвид преврат, това вероятно е г-н Качински", добави той. "Няма нужда да организираме преврат, защото победихме на изборите и законно поехме властта в Полша", отбеляза Туск. 

Снощи Качински и други политици от ПиС се бяха събрали пред Националната прокуратура във Варшава, където според съобщения в медиите, те заявиха, че е имало опит от страна на Адам Боднар, министър на правосъдието, да превземе службата със сила.

Качински нарече събитието "подстрекателство към държавен преврат" и го определи като кризисна ситуация поради "опита за промяна на системата със сила".

Той добави, че "много от събитията, случили се след 13 декември (датата на полагането на клетва на новото правителство – бел. ПАП) допълват престъпленията, извършени от тези, които сега са на власт".

Освен това Качински призова президента Дуда да свика заседания на Съвета на кабинета и Съвета за национална сигурност и "може би да предприеме други действия за възстановяване на функционирането на конституцията и закона в Полша".