Поредно видео как деца агресират ученичка във Варна, докато я снимат, е повод да се сезират институциите.

Момичето е обиждано, удряно и унижавано от група ученици, показват кадри от видеа, публикувани в социалните мрежи, които не са заснети на територията на училищата. Според нефициална информация, която БНТ съобщава днес - ученичката е взимала заеми и не ги е връщала.

Министерството на образованието и науката започва цялостна проверка по случая. Към момента е изяснено, че са замесени възпитаници на няколко професионални гимназии в града, допълва БНТ.

Интересно е, че родителите на единайсетокласничката от гимназията по икономика "Д-р Иван Богоров", все още не са подали сигнал.

Регионалното управление на образованието във Варна е сезирало "Държавната агенция за закрила на детето" и е подало сигнал на органите на МВР.

"Въз основа на сигнала на директорка на училище колегите са образували досъдебно производство нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди", каза днес Светла Златева - говорител на ОД на МВР-Варна.

"Още същият ден всички тези участници в този видеоклип са установени, извикани са в районното управление, но до момента момичето, станало жертва на този вид насилие, не е подало сигнал при нас", допълва говорителката.

"Ние получихме информация от директори на училища, които са разпознали свои ученици. Веднага сигнализирахме държавна агенция "Закрила на детето". Назначена е проверка по моя заповед", допълва и Ирена Радева - началник на Регионално управление на образованието - Варна.

Клуб Z напомня, че вчера и прокуратурата разпространи съобщение, че се работи по случая.

Ето и пълния му текст:

Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство във връзка с разпространен видеоклип, показващ случай на агресия срещу ученичка

Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство, образувано по повод видеоматериали, показващи случай на агресия срещу ученичка от града, упражнена от нейни връстници.

Работи се по установяване самоличността на всички участници, дадени са указания да бъдат разпитани. В хода на досъдебното производство трябва да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около случая. Според събраната до момента информация проявата на агресия се е случила в началото на месец януари 2024 г.  

За случая са сезирани всички компетентни институции.

Днес прокуратурата разпространи и ново съобщение - че има и второ досъдебно производство, а този път жертва на агресия е станал и единият от сниманике, че издевателстват над първото момиче:

"Пострадал от противообществената проява този път е ученик, който е установен като един от участниците във видеоклип, разпространен ден по-рано и показващ агресия срещу момиче."

От държавното обвинение обещават "безкомпромисност към всички подобни деяния и към лицата, съпричастни към тях".

Ето и пълния текст на второто съобщение:

Районна прокуратура – Варна ръководи още едно досъдебно производство във връзка със случай на агресия между ученици

Районна прокуратура – Варна ръководи още едно досъдебно производство, образувано след нов случай на агресия между учащи. Пострадал от противообществената проява този път е ученик, който е установен като един от участниците във видеоклип, разпространен ден по-рано и показващ агресия срещу момиче.

Потърпевшият е разпитан, разпитани са и свидетели на случилото се. Работи се по установяване самоличността на всички участници, както и на всички факти и обстоятелства около случая. Сигналът е постъпил в следобедните часове на 25 януари 2024 година.

Проявите на агресия са неприемливи във всичките им форми, а още повече в случаите, когато става дума за деца. Прокуратурата ще прояви безкомпромисност към всички подобни деяния и към лицата, съпричастни към тях.