"Партията ДСБ, известна с яростната си русофобия, е последователен поддръжник на прозападната ориентация на България и активното й участие във всички авантюри на НАТО.

Именно правителството на основателя на партията ДСБ Иван Костов през 1999 г. предостави въздушното пространство на България за въздушни удари на НАТО срещу Югославия."

С такова "тънко познаване" на българския политически бекграунд започва изявление на Държавната дума на Русия, препратено от посланик Елеонора Митрофанова на пловдивските общински съветници (коментар на Клуб Z по повод линията "Иван Костов" - вижте най-долу, б.р.).

В писмото от Думата не цепят много басма с дипломатически изрази, а използват срещу ясно очертания враг - партията на Костов, фрази като "цинично предложение", "поредна безразсъдна проява" на ДСБ, които имали...

"... пренебрежително отношение към историята на своята страна (?!), подъл опит да се посегне на нашите братски народи, маниакално и отчаяно желание да се принизи героичният подвиг на съветските войници" и т.н.

И още:

"Варварската инициатива, ако бъде подкрепена от Общинския съвет на гр.Пловдив, ще се превърне в незаличим позор както за инициаторите, така и за законодателната и изпълнителната власт на града..."

Напомня се, че прототипът на паметника „Альоша“, "издигнат по инициативата на българския народ" (нищо, че комунистиеският режим от онова време у нас е обявен със закон за престъпен, б.р.) бил червеноармеецът Алексей Скурлатов. Той през 1944 година участва във възстановяване на телефонната връзка между София и Пловдив (не се казва кой я е разрушил), а пък през август 1982 година бил посрещнат в Пловдив "с големи почести като национален герой" и станал почетен гражданин. Също не се споменава при тогавашните условия дали гражданството на Пловдив е питано за неговото мнение... 

А западните елити нападали паметниците на СССР, защото са некомпетентни и безпомощни:

"Варварската война, разгърната от Запада срещу паметниците на съветската епоха, е всъщност доказателство за малоценността и безпомощността на сегашните западни т.нар. елити, които редовно демонстрират пълна некомпетентност и неспособност да решават ключови въпроси от вътрешния и международния дневен ред."

Накрая се призовават членовете на ОС - Пловдив "да не следват примера на провокаторите", както и със завидна увереност се заявява, че:

"... жителите не само на Пловдив, но и на България като цяло, както се е случвало и досега, ще надигнат глас в защита на паметника „Альоша“.

Кратък коментар на Клуб Z:

Последователното отношение към Иван Костов и неговото правителство (със съответно предприетите от тях действия в посока - геополитиката на България) е лесно проследима "нишка", дори за неспециалисти.

То обединява в хор както подобни директни, подадени от "говорить Москва" изявления, така и цели години "творчество" на родни медии - които вкючително издаваха безплати книги. В същия хор са деятели на политико-прокурорския спектър. Някои от свързваните с реалното влияние и мощ - както в споменатите "медии", така и в прокуратурата, отскоро новоизпечено се позиционират като "евроатлантици".

Ето и цялото писмо, в превода, предаден в ОС-Пловдив от руското посолство:

Във връзка с инициативата за демонтиране на паметника на съветския войник-освободител “ Альоша“ в град Пловдив (България).

Депутатите от Държавната Дума на Федералното Събрание на Руската Федерация изразяват крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членове на Общинския съвет на Пловдив от партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) за демонтиране до края на 2024 година на паметника на съветския воин-освободител „Альоша“.

Партията ДСБ, известна с яростната си русофобия, е последователен поддръжник на прозападната ориентация на България и активното й участие във всички авантюри на НАТО. Именно правителството на основателя на партията ДСБ Иван Костов през 1999 г. предостави въздушното пространство на България за въздушни удари на НАТО срещу Югославия, въпреки многобройните протести на български граждани.

Поредната безразсъдна проява на представители на партията ДСБ е откровена демонстрация на пренебрежително отношение към историята на своята страна, подъл опит да се посегне на нашите братски народи, маниакално и отчаяно желание да се принизи героичният подвиг на съветските войници, решаващият принос на СССР и съветския народ в борбата срещу нацизма по време на Втората световна война.

Варварската инициатива, ако бъде подкрепена от Общинския съвет на гр.Пловдив, ще се превърне в незаличим позор както за инициаторите, така и за законодателната и изпълнителната власт на града, и ще демонстрира неадекватността и политическото късогледство на пловдивските власти.

В България е добре известно, че прототипът на паметника „Альоша“, издигнат по инициативата на българския народ, е червеноармеец Алексей Скурлатов, роден на Алтай, носител на два ордена „Червена звезда“, който през 1944 година участва във възстановяване на телефонната връзка между София и Пловдив. През август 1982 година Алексей Скурлатов е посрещна в Пловдив с големи почести като национален герой и е обявен за почетен гражданин.

Варварската война, разгърната от Запада срещу паметниците на съветската епоха, всъщност доказателство за малоценността и безпомощността на сегашните западни т.нар. елити, които редовно демонстрират пълна некомпетентност и неспособност да решават ключови въпроси от вътрешния и международния дневен ред.

Призоваваме членовете на Общински съвет -- Пловдив да не следват примера на провокаторите и да положат необходимите усилия за опазване на културно-исторически паметници и други обекти на материалната и духовната култура в съответствие със Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката.

Изразяваме увереност, че жителите не само на Пловдив, но и на България като цяло, както се е случвало и досега, ще надигнат глас в защита на паметника „Альоша“, ще го отстоят и ще съхранят свещената за братските народи на Русия и България памет за подвига на героите от Великата Победа над фашизма.

Председател на Държавната Дума В.Володин
на Федералното Събрание

на Руската Федерация

Москва

16 януари 2024 година