"За съдията Белазелков колегите от ГЕРБ не бяха много щастливи".

Това каза пред бТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков. Той поясни, че и ГЕРБ са напраивли компромис, защото техният кандидат за конституционния съд Борислав Белазелков винаги е отстоявал съдебната реформа.

"Човекът, който ние издигаме, трябва да олицетворява всичко, зад което ние стоим. За кандидатът на ГЕРБ той трябва да представлява техния избор. От наша гледна точка не трябва да под червената линия на неприемливост. Въпросът е къде е червената линия", каза още Петков.

И обясни. че Десислава Атанасова не била под червената линия, защото тя е участвала в правенето на програмата и в управлението. Според Петков е щяло да бъде лицемерие "Продължаваме промяната - Демократична България" да са против нея.

"Много се радвам, когато гражданското общество вдига жълт картон. Това се надявам всички да ни замисли за следвщаите регулатори. Всеки от нас трябва да си носи отговорността за собствения избор. Надявам се да не слагаме толкова ярки политически фигури", каза още Петков.

И допълни:

"Най-лесното е да кажем никакви компромиси и да няма дори излъчени хора. Въпросът е как да напредваме, България да се движи напред и компромисите да не изяждат или обиждат едната от групите, но все пак да са приемливи и да се движим напред".

Петков заяви, че при следващо назначение в регулатори общественият сектор ще бъде много повече включен. Той каза още, че правилата за назначенията в антикорупционната комисия вече са разменени между двете страни в управляващото мнозинство. Чака се и становище от ЕК.

"Нашите кандидати ще имат подобни характеристики (като тази на Белазелков - б.р.) и занапред", каза още Петков.

Той разказа и за срещата си със Спас Русев, с когото се познавали от 10 години, когато Петков е бил предприемач.

"Той беше инвеститор в технологични компании. От време на време имаме срещи, не много често", каза Петков.

И изтъкна, че срещата е била уговорена на най-публичното място, където "минава цяла София. Когато обаче Петков се появил, той бил проследен от една определена медия и срещата приключила, след като установил този факт.

Според Петков Русев просто е искал да разбере какво се случва в България.

"Аз си поддържам много контакти с много различни хора. Никога никой не може да ме накара да направя нещо против волята си, аз съм свободен човек. Аз съм имал и други срещи с него. Знам, че "Пик" умират от кеф да ме следят навсякъде. Поредната политическа жълта атака, той беше включен в нея.

Никога не сме гласували на някой закон за нещо. Винаги компромисите, които сме правили, съм ги претеглял внимателно. Никога не съм се навел".

Това каза още Петков. По отношение на скандала с имотни сделки, в който бе замесено името на Асен Василев, той заяви, че Василев, както и Николай Денков, са от малкото хора, на които вярва на 100%.

За блокажа на общинския съвет в София Петков заяви, че по този въпрос трябва да се разберат хората в съвета, а лидерите на партиите не трябва да се намесват.

"Свърши това трима човека да управляват цялата държава", декларира той.

Според него при ротацията трябва да има минимални промени, за да няма много скандали.