Европейската комисия e одобрила финансиране на предпроектно проучване за трети мост над Дунав, в размер на почти 7 млн. евро. Общият бюджет на проекта е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се осигури от бюджетите на двете държави, предаде БНР.

По този начин България и Румъния ускоряват процеса по изграждане на втори комбиниран мост при Русе.

Предстои най-късно до средата на годината България и Румъния да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за предоставяне на финансирането от 6,9 милиона евро.

До 2026 г. трябва да са изяснени всички технически, финансови и екологични параметри на проекта за новия мост при Русе - Гюргево. Предвижда се той да бъде комбиниран - пътен и железопътен - с дължина около 2 км.

Проектът включва изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км на територията на всяка от двете държави. Мостът ще има и директна връзка с автомагистралата Русе - Велико Търново, която в момента се изгражда.

През септември 2023 г. България и Румъния подадоха общо предложение за финансиране от Механизма за свързана Европа. Трафикът между двете държави се е увеличил многократно и това прави проекта стратегически важен за целия регион.