Забраната за износ на инсулин ще бъде удължена. 

Това ще стане вероятно от 1 февруари и ще е за един месец.

Това свое намерение обяви в неделя министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по "Неделя 150" на БНР.

„Проблемът е много деликатен и на европейско ниво, в момента в Европейската комисия се работи върху т.нар. нов фармацевтичен пакет, който ще се опита да реши тези проблеми, свързани с легалния реекспорт“, посочи той.

По думите му проблемът в България е, че не може да се създаде все още изцяло действаща система, която да контролира пътя на лекарството от изписването му до продажбата му на пациента.

Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала ефект, като добави, че има доказателства, че в момента няма сигнали за недостиг на инсулин. Той отчете обаче, че не може още дълго време със заповеди да се спира реекспортът.

"Имаме доказателства, че сега няма сигнали за недостиг на инсулин. Преди това имаше лавина от сигнали за липсата му, сега не е така", каза Хинков. 

Според него за търговците на едро няма да е изгодно да държат инсулин в складовете си, въпреки дългия му срок на годност, нямат сметка от това, смята министърът.

Но отчете, че подобна мярка като мораториум върху износа може да е само временна. Като изрази надеждата си, че през този период ще бъде усъвършенствата СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България-бел. ред.). "Същото се отнася и до антибиотиците", добави министърът.

„Искрено се надявам бюджетът за здравеопазване да отиде при хората, да отиде при работещите в здравеопазването, така че те да не напускат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за лекарства, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи лекарства – да има ефект от този голям, безпрецедентен бюджет“, коментира още министър Хинков, като припомни, че става въпрос за над 1 млрд. лева бюджет за Националната здравноосигурителна каса.

Той предупреди обаче, че ако не се предприемат и другите мерки, които да спрат изтичането на тези средства, те ще бъдат „като излята кофа вода в пясъка“.

Във връзка с разследването на бТВ за разлика в цените на едно и също онколекарство от един търговец в частни и държавни болници, министърът припомни, че наскоро в парламента е паднало искането да се провеждат обществени поръчки от частните болници за медикаментите и консумативите, които са по линия на НЗОК.

„Логиката е, че частните болници също трябва да провеждат обществени поръчки, те обаче бяха защитени в парламента, явно има сериозно лоби“, добави той.