Турски гражданин беше убит при въоръжено нападение в католическа църква, извършено днес в Истанбул. Това съобщи говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик в "Х".

Към момента не са известни мотивите за нападението. Извършителите продължават да се издирват, посочват новинарските агенции.

Пред Асошиейтед прес обаче племенникът на убития турски гражданин посочва, че цел на нападението е била църквата, а не неговият чичо.

„Той бе човек с умствени увреждания, без връзка с политиката или криминални организации. Той отиде там по покана и е жертва на съдбата“, заяви пред АП Чагън Джихан. 

Валията на Истанбул Давут Гюл, който пристигна в Саръйер, уточни пред журналисти, че маскирани нападатели са организирали днес въоръженото нападение срещу човек по време на неделната литургия в италианската църква "Санта Мария".

Гражданинът с инициали C. T. (на латиница – бел. авт.) е загинал при нападението. При атаката няма други пострадали. 

Все още не е ясно как са успели да избягат нападателите – дали са побягнали или са били с превозно средство. 

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че главната прокуратура на Истанбул е започнала разследване във връзка с престъплението.

По информация на телевизия Си Ен Ен-Тюрк нападението е било извършено с автоматично оръжие.

Църквата, в която бе извършено нападението, има дълга история. Строежът на католическия храм „Санта Мария“, намиращ се на брега на Босфора, започва през 1864 г., а през 1866 г. е отворен за богослужение. Църквата е проектирана от архитекта Гаспаре Фосати, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Църквата „Санта Мария“ се управлява от италиански орден на францисканците, уточнява АП.

Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни заяви, че неговото министерство следи ситуацията заедно с италианското посолство в Анкара и консулството в Истанбул, предаде АП.

"Изразявам съболезнованията си и категоричното си осъждане за гнусното нападение срещу църквата "Санта Мария", написа Таяни в „Х“. Той изрази увереност, че турските власти ще арестуват отговорните лица.

По-рано днес папа Франциск също изрази солидарност с католическата общност в Истанбул, предаде Франс прес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изрази съболезнованията си на католическата общност в страната.

"Нашите съболезнования. Всички сили по сигурността с ангажирани с издирване на нападателите. Предприемат се необходимите действия за залавяне на извършителите", заяви Ердоган.

По информация на ТРТ Хабер турският президент е разговарял по телефона със свещеника на църквата Антон Булаи и с генералния консул на Полша в Истанбул Витол Лесняк, на които е предал съболезнованията си и ги е уверил, че нападателите ще бъдат заловени и наказани.