"Основното в момента е да сме сигурни, че няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси."

Така премиерът Николай Денков мотивира днес нови промени в Закона за висшето образование, които предвиждат отпадане на таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане.

"Съответните разходи за обучението ще бъдат осигурявани от държавата", каза още Денков. "По такива промени се работи от няколко години."

Министър-председателят подчерта, че тези промени трябва да бъдат допълнени и с мерки за "още по-стриктно спазване на критериите за качество" - какви, не става ясно. Очаква се днес законопроектът да бъдат качен за обществено обсъждане.

По-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира.

Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията на Република България е обявено за национална ценност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности, се посочва в съобщението на пресслужбата на кабинета. 

Сред мотивите е и борбата на правителството с демографската криза.

"В момента се наблюдава значителна разлика между таксите за отделни специалности и в различните висши училища, което възпрепятства равномерното разпределение на студентите на териториален принцип и е причина за недостига на специалисти по някои специалности за сметка на излишъка в други", пишат от правителствената пресслужба.