До края на февруари не се предвижда допълнително финансиране от страна на ЕС на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA.

Това съобщиха днес от Европейската комисия. Оттам поясняват, че решението за последващо отпускане на средства ще бъде взето в зависимост от резултатите от разследването на ООН, което цели да установи фактите около твърденията за участието на служители на UNRWA в терористичните атаки срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

“Комисията очаква Агенцията да се съгласи с провеждането на одит от назначени от ЕС независими външни експерти, който да се фокусира върху системите за контрол и превенция на участието на неговия персонал в терористични дейности. Очакваме също така укрепване на отдела за вътрешни разследвания на Агенцията, което от ключово значение за тази цел”, изтъкват от ЕК.

От Комисията настояват да започне възможно най-бързо проверката на персонала на UNRWA, за да бъде потвърдено, че никой не е участвал в нападенията.

Както Клуб Z писа Израел предостави на ООН детайлна информация за голям брой сътрудници на Организацията за помощ на палестинските бежанци, които са участвали в клането на 7 октомври. Скандалът е огромен. Като първо последствие от него редица западни държави обявиха спиране на плащанията си за палестинската организация към ООН до изясняване на подробностите.

Освен че сътрудници лично са участвали в зверствата на 7 октомври, са били използвани и превозни средства и съоръжения на ООН за кланетата и и отвличанията. И Германия обяви днес, че прекратява плащанията си към Организацията.

Това далеч не е първият случай, в който Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) е критикувана заради предполагаеми връзки с „Хамас“. Но обвиненията, разпространени в петък, са наистина потресаващи. Самият генерален комисар на Агенцията Филип Лазарини обяви в късния следобед, че Израел е предоставил информация, че няколко служители са участвали в терористичната атака на „Хамас“ на 7 октомври.

Израел: "солидна и потвърдена информация"

Израелската контраразузнавателна служба Шин Бет и армията разполагат със "солидна и потвърдена информация" в това отношение, продължава докладът. Информацията е получена главно чрез разпит на терористи от „Хамас“, които са били арестувани по време на нападението на 7 октомври. В петък вечерта Държавният департамент на САЩ говори за дванадесет заподозрени служители на UNRWA. Първоначално този брой не беше потвърден.

Международното възмущение от обвиненията обаче не закъсня. В петък следобед САЩ обявиха, че ще спрат плащанията си към организацията за помощ за времето на разследването. Скоро след това ги последваха Канада, Великобритания и Австралия, както и няколко европейски държави. Първоначално в събота Германия изрази "дълбоката си загриженост" във връзка с твърденията. Вечерта Берлин обяви, че Германия повече няма да разрешава ново финансиране "до приключване на разследването". Все пак в момента не се обсъждат никакви нови ангажименти, се казва в съобщението. От друга страна, хуманитарната помощ ще продължи.

Според собствените си данни германското правителство е подкрепило UNRWA с повече от 200 млн. евро само през 2023 г. Лазарини определи реакциите на страните донори в събота вечерта като "шокиращи", още повече че те са действали незабавно. Наказването на цяла организация заради обвинения срещу отделни служители е "изключително безотговорно", каза генералният комисар.

Междувременно критиките към UNRWA не са нещо ново. Организацията на ООН, която е основана през 1949 г. и понастоящем се счита за най-важната организация за подпомагане на палестинците в Газа и Западния бряг, както и в Сирия, Ливан и Йордания, от години е обект на обвинения. Тъй като UNRWA регистрира и потомците на бежанците от 1948 г., Израел редовно твърди, че организацията за помощ изкуствено увеличава броя на палестинските бежанци и по този начин допълнително изостря израелско-палестинския конфликт. В миналото обаче са предизвиквали вълнение и случаи, при които палестински учители в училищата на UNRWA са разпространявали антисемитско съдържание. Имаше и обвинения, че организацията работи с хора, близки до „Хамас“. ООН винаги е отхвърляла подобни обвинения и е уверявала, че гарантира независимостта и безпристрастността на своите служители.