Вероятно ще бъдат уволнени двамата служители на Областната дирекция на МВР в Стара Загора, които бяха отстранени от длъжност за дисциплинарна проверка във връзка с инцидента със загиналия 58-годишен мъж след полицейска гонка и насилие. Очаква се това да стане до дни. 

До момента има освободени двама висши ръководители в Стара Загора. Има следствено дело, по него се работи активно, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Той припомни, че по случая има назначена проверка и от дирекция „Инспекторат“ в МВР

„Има двама освободени висши служители“, посочи министърът. Той подчерта, че към 30 декември м.г. директорът на Областна дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов „не е бил официално на работа“.

58-годишният Пламен Пенев почина след гонка с полицията в Стара Загора на 30 декември м.г., около 21:00 часа. По случая беше назначена дисциплинарна проверка на полицаите, участвали в инцидента. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство и назначи съдебномедицинска експертиза. Разследването е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба в София.

Стоянов коментира и убийството на Пейо Пеев, който беше намерен мъртъв в кола на Витоша, във висок професионален стил. Министърът на вътрешните работи обяви, че не изключва версията, че „тези две злобни жени сами са прикрили следите си”. Стоянов визираше двете обвинени – съпругата на жертвата Габриела Пеева и майка ѝ Красимира Трифонова. Заключението му било след преглеждане на видеоматериали по делото.

Дали е имало финансови злоупотреби в президентството, МВР тепърва ще установява, след като се е самосезирало след медийни публикации, посочи Стоянов. По думите му до края на деня трябвало да стане ясно имало ли е подобни сигнали към силовото ведомство. Главният секретар е разпоредил пълна проверка дали има стари разследвания срещу служители от президентството. Изискани са данни от всички структури на МВР.