В дванайсет области в страната са в сила противоепидемични мерки. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-област, Смолян, Шумен и Ямбол, по данни на Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, обобщава БТА.

От днес се преустановява присъственият учебен процес и извънкласните занимания и организирани дейности за ученици в област Пловдив, както и в две училища в област Габрово – НУ „Васил Левски“ в община Габрово и СУ „Максим Райкович“ в община Дряново. Двете области са в грипна епидемия до 5 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От утре до 5 февруари временни противоепидемични мерки се въвеждат в областите Ямбол и Велико Търново. От 31 януари до 7 февруари грипна епидемия е обявена и в област Шумен. В Перник грипна епидемия е в сила от 31 януари до 9 февруари. 

До 31 януари са в сила въведените временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания в Смолян, Плевен, Варна и Бургас. В София-област епидемията е в сила до 1 февруари, а в област Пазарджик – до 2 февруари. 

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания за периода 22-28 януари заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е най-ниска в София и в област Разград. В София заболеваемостта е 108,1 на 10 хил. души население, а в област Разград – 92 на 10 хиляди. 

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градини и училища се извършва стриктен всекидневен филтър, обясниха от здравното министерство. 

Присъственият учебен процес се преустановява в четири области, като от 31 януари до 5 февруари включително - в Пазарджик, Варна и Перник, а в област Пловдив от днес до 2 февруари учениците ще обучават в електронна среда. 

Варна

Към момента в област Варна най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години. Общата заболеваемост се е вдигнала на 246 на 10 хил. души. През миналата седмица на територията на областта беше обявена грипна епидемия, но учениците продължиха с присъствено обучение. Заболеваемостта преди седмица беше 213,68 на 10 хил. души население. От здравното министерство информираха, че в областта се преустановява и присъственият учебен процес в срок от 31 януари до 5 февруари включително. 

Видин

Спокойна е обстановката във Видинска област по отношение заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания. По последни данни болните в областта са 154 на 10 хил. жители. Спрямо миналата седмица има леко намаление.

Враца

Ниска е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Враца. Областта е предпоследна по заболеваемост в страната. По последни данни болните са 114 на 10 хил. жители. Спрямо миналата седмица увеличението е минимално. В областта има нормален учебен процес, няма голям процент заболели деца. 

Добрич

Случаите на остри респираторни заболявания в област Добрич са се покачили в сравнение с предходната седмица. За периода от 19 до 25 януари са регистрирани общо 164 случая на заразни заболявания, от които случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) са 141. През изминалата седмица случаите са били 147, а 120 са тези с ОРЗ. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за областта е 193 на 10 хил. души. За сравнение - седмица преди това тя беше около 166 на 10 хиляди. Въпреки повишението на заболелите, все още не са достигнати епидемичните стойности. 

Кюстендил

Седмичната заболеваемост от грип и ОРЗ за последната седмица в Кюстендилска област е 142,92 на 10 хил. души. В сравнение с предходната седмица има спад на заболелите, когато те са били 156,68 на десет хиляди души. Заболеваемостта в областта е висока, но обстановката не е епидемична. В социалните мрежи се появиха ученически клипове, които призовават кмета на Кюстендил Огнян Атанасов да обяви епидемия и да разпусне учениците.

Ловеч

Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Ловешка област през последната седмица в сравнение с предходната. Данните показват, че заболеваемостта в региона за изминалата седмица е 185,8 на 10 хил. население, което е снижение със седем пункта в сравнение с предходната седмица, когато е била 192, 44 на 10 хил. население. Регистрираната заболеваемост е в рамките на нормалните стойности за сезона. 

Пловдив

Повишава се броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Пловдивска област. Към днешна дата общата заболеваемост в областта е 279,7 на 10 хил. население, а към 26 януари тя беше 269,7. Най-засегнати от грипа остават учениците, попадащи във възрастовата група 5-14 години и възрастните хора над 65 години. Наблюдава се спад в броя на заболелите деца в детските заведения.

Учениците от област Пловдив ще преминат в обучение от разстояние в електронна среда от днес до 2 февруари, с оглед ограничаване на разпространението на епидемията от грип. На територията на област Пловдив има 192 училища.

Разград

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Разград е под средното ниво в страната. Към този момент няма основания за обявяване на грипна епидемия. Данните от последната седмица показват, че заболеваемостта в областта е 91,94 на 10 хил. души от населението. Тя е леко завишена от тази за предходната седмица, когато е била 84,90 на 10 000 и по-ниска от средната за страната, която е 197,20 на 10 хиляди. Регистрираните през последната седмица нови случаи на остри респираторни заболявания и грип сред децата са по-малко, а във всички останали групи има повишение. 

Русе

В Русенско броят на болните от грип и остри респираторни заболявания се е повишил леко спрямо предходния седемдневен период, но епидемичните стойности не са достигнати. Данните показват, че заболеваемостта в региона е 164,09 на 10 хил. души, като за предходния седемдневен период тя е била 158,41 на 10 хил. души. До момента са доказани 13 положителни резултата за грипен вирус тип А.

Силистра

По-висока от средната за страната остава заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренско. В областта регистрираните случаи са 243 на 10 хил. население, но все още няма предпоставки за обявяване на грипна епидемия. Най-голям е броят на болните във възрастовата група от 0 до 4 години. С над 4% е намалял броят на учениците, болни от грип и ОРЗ в областта. Най-висок е процентът на заболелите в училището в с. Зафирово, където отсъстващите са 30%.

София-област

София-област е с най–високи стойности на заболеваемост в страната на 10 хил. души по данни на Центъра по заразни и паразитни болести. 467 на 10 хил. души е регистрираната заболеваемост в областта. Регистрирано е покачване на заболеваемостта във възрастовата група от новородени до 4-годишна възраст, последвана от възрастовата група от 5 до 15 години. Най–слабо е засегната групата до 65 години. Към днешна дата отсъстващите ученици от училищата в областта са около 13%, и под 4% от преподавателите. На заседание на областния щаб утре ще се реши дали учениците ще преминат към неприсъствена форма на обучение, каквото е предложението на РЗИ - София област. 

Сливен

В област Сливен  заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания е 188,99 на 10 хил. души, което е в обхвата на предепидемичните стойности. За да се достигнат епидемични нива, трябва да се прехвърли границата от 208,51 на 10 хил. души. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 до 4 години и 5-14 години. Извършва се мониторинг на отсъстващите ученици, но процентът не е висок. Процентите на отсъстващите ученици варира между 5 и 10, като най-високият отчетен е 15% в едно учебно заведение.

Смолян

В Смолянска област намаляват болните от грип и остри респираторни заболявания, но областта още е в епидемични стойности. За миналата седмица са регистрирани 238 болни на 10 хил. души, при около 300 за изминалия отчетен период. За утре е насрочено заседание на Областния кризисен щаб и се очаква да бъде удължена грипната епидемия и противоепидемичните мерки с още седмица.

Стара Загора

Плавно се увеличава заболеваемостта от респираторни заболявания в област Стара Загора. За изминалата седмица броят на заболелите е 204,8 на 10 хил. души, което е много под праговата стойност, над която се обявява грипна епидемия. През предходните седем дни заболеваемостта е била 176 на 10 хил. души. След изпратени в референтна лаборатория 100 проби има отчетени най-много положителни за грип А (H1N1) (18), за грип А (H3N2) – две положителни проби, шест за коронавирус, по три за риновирус и за респираторно-синцитиален вирус, и една за парагрип тип 2. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 – 4 г. и от 5 – 14 години. Най-ниска е заболеваемостта във възрастовата група над 65 години.

Търговище

В област Търговище заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е под средната за страната. През последната седмица (22-26 януари) в региона заболеваемостта е 168,52 на 10 хил. души. За периода 22-28 януари са регистрирани 62 остри респираторни заболявания и 33 остри заразни заболявания.

Шумен

Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания в Шумен обяви грипна епидемия от 31 януари до 7 февруари. Решението е взето, след като са отчетени епидемични стойности от 269 на 10 хил. души. Към момента, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес. Грипна ваканция в училищата в Шуменско към момента няма да се обявява. 

Ямбол

Област Ямбол е в грипна епидемия от утре до 5 февруари. Учениците обаче ще продължат да учат присъствено. На входа на училищата ще бъде измервана температурата им и ще носят маски. Заболяемостта от грип е преминала епидемичния праг за областта от 339 на 10 хил. души и в момента стойността е 348.