Германските военновъздушни сили вдигнаха във въздуха изтребители, за да идентифицират и ескортират руски военен самолет, летящ без включен транспондер в близост до германския остров Рюген в Балтийско море, предаде Ройтерс, като се позова на техен пост в платформата "Екс". Това съобщава БТА.

Според съобщението германски изтребители са излетели от военновъздушната база "Лааге" в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, като са идентифицирали руския самолет в международното въздушно пространство, съпровождайки го за кратко време, преди той да се върне обратно на изток.

Руският разузнавателен самолет Ил-20М е летял без включен транспондер над Балтийско море, се казва още в поста.

Руски дронове поразиха цивилни обекти в украинския град Харков, като местните власти съобщават за щети по два жилищни блока и засегната гражданска инфраструктура, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметът на Харков Игор Терехов написа в "Телеграм", че са били изпочупени прозорците на два многоетажни жилищни блока в квартал "Слобидски" и че няколко автомобила са били унищожени. По-рано той съобщи, че в една от поразените сгради е избухнал пожар.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов заяви, че градът е бил подложен на редица удари, при които е била повредена цивилна инфраструктура. По думите му Харков е бил атакуван с най-малко шест дрона. Трима души са получили натъртвания и травми, свързани със стреса, и им е била оказана помощ на място, допълни Синегубов.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 14 от 20 дрона, изпратени от Русия тази нощ, като при нападенията е ранен един човек и са нанесени щети на стопански сгради, предаде Ройтерс, позовавайки се на днешно съобщение на украинските въоръжени сили.

Украинските ВВС обявиха в изявление, че дронове "Шахед" иранско производство и три ракети "Искандер" са били насочени от Русия към пет украински области в южната и източната част на страната.

Южното военно командване на Украйна заяви, че един човек е ранен, а селскостопански склад и магазин са повредени в Николаевска област, където са свалени пет дрона. Ройтерс посочва, че за момента не е известно какви са щетите в други области.

Укринформ уточнява, че 20-те дрона "Шахед-136/131" са били изпратени от руските градове Приморско-Ахтарск (в южния Краснодарски край) и Курск (близо до североизточната граница на Украйна).

Трите балистични ракети "Искандер" са били изстреляни от анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров и от Воронежка област. Освен в Николаевска област, дронове са свалени в Запорожка, Днепропетровска, Кировградска и Харковска област.