Подкрепяната от Техеран иракска въоръжена групировка "Катаиб Хизбула" обяви, че прекратява всички свои военни операции срещу американските войски в региона, за да не създава "притеснения" за иракското правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпросното решение е било взето след убийството на трима американски войници при атака с дрон в близост до йорданско-сирийската граница. Според Пентагона става въпрос за нападение на "Катаиб Хизбула", въпреки че все още не е направена окончателна оценка.

Основана след воденото от САЩ нашествие в Ирак през 2003 г., групировката е една от елитните иракски въоръжени фракции, които са най-близо до Иран. Тя е най-мощната въоръжена фракция в Ислямската съпротива в Ирак - група, обединяваща твърдолинейни шиитски въоръжени формирования, които са извършили над 150 нападения срещу американски сили от октомври насам, когато избухна войната в Газа. Правителството на Ирак е подкрепяно от партии и милиции, близки до Иран, макар и не пряко от твърдолинейните групировки, които обстрелват американските сили, твърдят западни и иракски официални лица.

Багдад осъди нападенията, като същевременно заяви, че регионалната ескалация ще продължи, докато трае войната в Газа. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща, че Вашингтон ще предприеме "всички необходими действия" за защита на войските си след смъртоносното нападение. В същото време правителството на президента Джо Байдън подчерта, че не се стреми към война с Иран, припомня Ройтерс.