ГЕРБ запазва първото място с дял от 24,8% сред гласуващите, следвана  от  „Продължаваме промяната-Демократична България“ (17,8%). Близо половината от българите не са запознати с промените в Конституцията, 30 на сто не ги одобряват. Доверието в парламент и правителство се запазва на ниските позиции, но няма по-голям спад. Одобрението към президента Румен Радев е около 36 на сто. Има лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори - около една трета от хората са на такова мнение.

Това сочат данните от актуалното проучване на "Тренд". То е проведено по поръчка на вестник „24 часа", реализирано е в периода 17 - 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст 18+. 

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции, но без задълбочаване на ерозията, отчитат от "Тренд". Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22%. Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета „Денков“. Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Без съществена промяна и в оценката за работата на президента - 36% го оценяват положително, а отрицателно - 52%.

ГЕРБ запазва първото място с дял от 24,8% сред гласуващите, следвана  от  „Продължаваме промяната-Демократична България“ (17,8%). „Възраждане“ е на трета позиция с подкрепа от 14,6% от гласуващите. Четвъртото място е за ДПС (13,8%), а пета остава БСП (9,6%). За пореден месец и ИТН  запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4,8%. При евентуални нови парламентарни избори, 7% биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“. 

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари.

42% са на мнение, че предсрочен вот не е необходим.

От "Тренд" отбелязват, че не регистрират сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел. Според 56% ротацията няма да промени съществено управлението. Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще се стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в Конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. 30% не одобряват промените.