Дезинформацията няма място в София - така кметът Васил Терзиев коментира вчерашното тв участие на миналогодишната си опонентка на балотажа в София Ваня Григорова, която отправи множество обвинения, свързани с нередности по време на изборите. В социалните мрежи той отбеляза "топ 3 фрапантни неистини" на кандидатката, сега общинска съветника на БСП.

"Вие сте общински съветник за първи път, но това не оправдава разпространяването на неверни факти, игра със страховете на хората, както и да противопоставяте работещите в различни сектори", отбелязва Терзиев.

Забележките му са към твърденията на Григорова, че увеличените заплати в транспорта отсъстват в новия бюджет на Столичната община, както и че първият бюджет на Терзиев не вдига заплатите на другите служители в общината.

"Заплатите за транспорт се вписват в икономическата рамка, която е отделен документ, който предстои да внесем и също да мине през обществено обсъждане", отбелязва кметът. "Заплатите в цялата Столична община са ниски не от днес. Увеличението им не е въпрос на желание, а на възможности. За да променим това, работим за реформа и стабилизиране на икономическите показатели на София и нейните дружества."

Григорова също така обяви, че резултатите от машинния вот в част от секциите не са преброени - като отбеляза загубени 15 флашки от машините и заяви, че разписките от машинния вот не се броят, а се сравняват само протоколите. 

"Припомням ви, че на последните избори се брояха бюлетините в урните. Защото машините станаха принтери. Внушенията за 15 "липсващи" флашки и влиянието им върху изборния резултат не са верни", пресича я Терзиев.

Факт е, че машините не бяха ползвани както на предишни избори и разписките от тях се брояха от всяка секционна комисия - а флашките служат просто за допълнително ниво на проверка.

Григорова коментира и течащото в момента дело на БСП срещу резултатите от изборите, като заяви (на базата на проверка в 300 секции, около 15% от всички), че има неотчетени гласове и за двамата, но тя води с около 214 гласа. Според официалните резултати Терзиев е пред нея с 4776.

"Форма на неуважение към съда е да се коментират действия по делото или твърдения извън контекст. Това може да бъде разтълкувано като оказване на натиск. Ние се доверяваме на процеса и независимостта на съда", отбелязва Терзиев.

И допълва, че доверието в изборите у нас така или иначе е подкопано, зове Григорова да не го "задушава" с "неистини".

"Ние търсим решения. Вие какво правите?", пита кметът.