Командващият сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски е получил предложение да смени началника си Валерий Залужни на поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, но не го е приел, съобщи източник на Ройтерс, цитирана от БТА.

Украински медии съобщиха, че президентът Володимир Зеленски тази седмица поискал от генерал Залужни да освободи поста си на главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, но той отказал. Отстраняването на Залужни би нанесло огромно сътресение на украинските въоръжени сили, които се отбраняват от множество руски атаки в източната част на страната, посочва Ройтерс.

Говорилият при условие за анонимност източник не е бил в състояние да посочи по какъв начин или кога точно е било отправено предложението към генерал Сирски.

Украинският Генерален щаб и канцеларията на президента към момента не са отговорили на запитвания за коментар на тази информация, отбелязва Ройтерс.

Според украински медии Сирски и началникът на военното разузнаване Кирило Буданов са двамата най-вероятни наследници на Залужни.

Засега не е ясно как западните съюзници на Киев биха реагирали на евентуална смяна на генерал Залужни, който е изключително популярен в Украйна.