"Левски" разпространи съобщение, в което казва, че е учредено дружество, целта на което е да придобие под някаква форма, инвестира и реконструира стадион "Георги Аспарухов". Това бе оповестено още вчера - от привърженици на "сините".

Дружеството се казва „Стадион Георги Аспарухов“ ЕАД и е 100% собственост на ПФК „Левски“ АД, пишат на "Герена".

Арената в кв. "Подуяне" е държавна собственост, води се на областната управа. През годините имаше доста неясноти около документите за земята и строежа. А още преди години правителства на Бойко Борисов изявяваха намерение за предоставяне на стадиона на концесия. Такова афишира и последното служебно.

От позицията на "Левски" не става ясно дали това е формата, към която клубът се стреми. Не е ясно какви са първите стъпки в поставената цел.

Съобщението гласи следното:

"С решение на УС на ПФК „Левски“ АД,  на 31.01.2024г (сряда), бе учредено дружество „Стадион Георги Аспарухов“ ЕАД, 100% собственост на ПФК „Левски“ АД.

Целта на новоучредената организация е да работи активно за подобряване на цялостната инфраструктура на клуба, включително и за реализиране на най-важната стъпка, свързана с развитието на „Левски“, а именно: изграждане или цялостна реконструкция на футболен стадион, отговарящ на високите стандарти и очаквания на сините привърженици.

Наш приоритет, в тази посока, е на първо място, да извършим всички възможни, законови действия, чрез които любимият ни клуб да получи пълните права да инвестира, управлява и развива стадион „Георги Аспарухов“ в дългосрочен план.

По настоящем, екипът ни работи активно по създаването на необходимите предпоставки за реализиране на посочените цели, за чието постигане разчитаме на вашата подкрепа и доверие."

Преди години - по времето на Иво Тонев, "Левски" изгради изцяло нов сектор "А". Инвестицията обаче вкара клуба в голям дълг, който е неизплатен и до днес, като по строежа има много недовършена работа, или зле свършена.

Стадионът имаше ключова роля при неуспешните опити на Наско Сираков да намери нов собственик на клуба и съответно инвеститор за дома на "сините". За нов комплекс се говореше при преговорите с англичанина Джоузеф Диксън, който дори представи проект. След това арената бе на масата и в разговорите с оттеглилата се "Юнайтед груп", която сега е напът да придобие "Булсатком", бъдейки собственик на "Нова телевизия", групата "Нетинфо" и "Виваком".

Любопитно е, че дружеството е собственост единствено на клуба, но това явно е поради факта, че още няма инвеститор. В случая с ЦСКА-София за "Българска армия", например, бе създадено дружество в равно участие между клуба и държавата, която участва с апортна вноска на стойността на земята и сегашния строеж.