Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се възстановява, макар и временно - до избирането на нови състави на съвета, които вече ще са два: съдийски и прокурорски. Това решиха на второ четене депутатите, които промениха Закона за съдебната власт през преходни и заключителни разпоредби в Наказателно-процесуалния кодекс.

Пленумът беше закрит с промените в Конституцията, според която вече има само Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Изборите за двата съвета предстоят, а междувременно действат старите колегии на ВСС - съдийската и прокурорската, но без пленум.

Предложенията бяха вкарани преди второто четене на промените в НПК в правната комисия, което винаги е било порочна практика. На първо четене такива предложения не бяха обсъждани, което противоречи на правилника на парламента.

Мотивът за промените, внесени от депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС е да няма напрежение в системата. 

Цялата ситуация можеше да бъде избегната ако при промените в Конституцията бе записано, че закриването на пленума се отлага до приемането на закона за съдебната власт, който да регламентира двата нови съвета.

Мандатът на сега действащия ВСС изтече още през октомври 2022 г. Управляващите обаче заявиха, че първо ще реформират съвета и после ще избират представителите на парламента в него.

В дебата участваха само представители на опозицията.

Боян Магдалинчев, който беше представляващ вече несъществуващия Висш съдебен съвет, обясни пред депутатите, че промяната, предложена от управляващите, "ще разтвори малко възможностите за пълноценна работа на ВСС до приемането на законите и конституирането на новите съвети".

Мая Димитрова от БСП нарече случващото се "суспендиране на Конституцията", а Тошко Йорданов (ИТН) попита "дали не става дума за парите за обществените поръчки, които няма кой да подпише".

"Къде са ви юристите на ПП-ДБ", обърна се той към управляващите.

За това, че предвидените промени противоречат на Конституцията депутатите бяха предупредени от Атанаска Дишева - член на Висшия съдебен съвет, която вчера присъства на заседанието на правната комисия в лично качество.

"Организацията на съдебната система и на органите й не включва Пленум", припомни тя и посочи, че няма пречка съдебната система да функционира. 

"Има опасения, че конституционната реформа няма да бъде проведена по начина, по който беше замислена", каза Дишева.

И изрази опасения, че възстановеният пленум ще трябва да организира и проведе изборите за новите два съвета, да одобри информационната система за гласуването и избирателните секции.