Радикалното палестинско движение "Хамас" е дало първи индикации за одобрение на предложение за хуманитарна пауза във войната между него и Израел и относно размяна на израелски заложници срещу палестинци затворници. Това заяви говорител на катарското Министерство на външните работи, цитиран от БТА.

Ново споразумение се проучва на базата на предложение, отправено по време на среща във Франция през уикенда между американски, израелски, катарски и египетски представители.

"Това предложение е било одобрено от израелската страна и ние сега имаме първо положително потвърждение от страна на "Хамас", заяви говорителят Маджид ал Ансари. "Пътят, който трябва да бъде извървян, е много труден. Ние сме оптимисти, защото двете страни са приели ангажиментите, които ще доведат до следваща пауза. Ние се надяваме, че в идните две седмици, ще бъдем в състояние да споделим добри новини по случая", допълни той.

Според израелските власти 132 заложници все още са държани в Газа. Смята се, че от тях 27 са мъртви.

"Хамас" спомена за получено предложение  за примирие в три фази, сред които пауза в боевете за шест седмици с евентуална възможност за удължаването й. През този период Израел трябва да освободи между 200-300 палестински затворници, които не са държани при строг режим за сигурност, в замяна на 35-40 заложници, държани в Газа, казва източници от "Хамас" и от Катар. 200-300 камиона с хуманитарна помощ могат също да влизат всеки ден в Газа през този период.

Израел разширява бойните действия в най-южната част на Газа

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) искат да разширят бойните действия срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" към град Рафах в най-южната част на ивицата Газа, съобщи в. "Таймс ъв Израел", като цитира направено снощи изявление на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант.

Според изявлението на Галант израелските военни искат да водят битка срещу частите на "Хамас" в Рафах и да ги разформироват, както в момента става с батальоните на палестинското ислямистко движение в района на южния град Хан Юнис. ДПА отбелязва, че в Рафах и околностите му сега вероятно живеят над 1,3 милиона души или повече от половината от населението на ивицата Газа, което е около 2,2 милиона души. Те са напуснали домовете си и са потърсили убежище в града. Преди войната жителите на Рафах са били около 250 000 души.