След месеци предупреждения, властите в Каталуния обявиха извънредно положение заради сушата. Регионът е насред най-тежкото засушаване, откакто се води статистика. От днес, петък, 80 на сто от населението там, ще трябва да следва по-строги ограничения при използването на вода, съобщава Евронюз.

"Навлизаме в нова климатична реалност и е все по-вероятно, че ще виждаме все повече суши, които са и чести, и продължителни", предупредиха местните власти.

Какви са въведените ограничения?

Миенето на кола, поливането на градина, пълненето на плувен басейн може да доведе до глоба от 50 евро. А ако жител на Барселона е засечен в сериозен преразход на вода, може да бъде глобен до 3000 евро. Тези правила се отнасят до Барселона и до още 201 кметства наоколо, в североизточните части на Испания. 

Властите в Каталуния обявиха състояние на предизвънредност още през ноември м. г. А сегашните високи температури намаляват и без това вече спадналите нива на вода в резервоарите. Според властите водните запаси са вече под 16 на сто. А ситуацията е критична в Барселона и в Жирона.

Почти 40-месечната липса на дъждове прави ситуацията още по-сложна.

Колко вода е позволена на гражданите да консумират

Планът, който беше представен от регионалните власти, има три фази. В първата консумацията на вода е ограничена до 200 литра на човек дневно, във втора - ще падне до 180 литра, а вече при най-строгите ограничения - до 160 литра. Досега жителите на региона имаха право на 210 литра дневно. Сред другите планирани мерки е да бъде намалено налягането на водата. Така или иначе в Барселона не очакват да се стигне до подобно ограничение за домакинствата преди юли и в най-лошия вариант. На местните градски власти също ще бъдат налагани глоби, ако не контролират потреблението на вода.

Районът, който е засегнат от мерките, се разпростира от северната част на Каталуния до френската граница.

Земеделието и индустрията също ще бъдат засегнати - предвижда се да се намали водата за напояване на зърнените култури с 80 процента, за животните - с 50 на сто и за промишлеността - с 25 на сто.

Драматични прогнози за промените в климата

Според експертите причина за тази продължителна суша са климатичните промени като цялото Средиземноморие ще усети глобалното затопляне през следващите години много по-бързо, отколкото в други части на света.

"Южна Европа ще понася потенциално критични ситуации на засушавания. Най-засегнатите райони са средиземноморското крайбрежие на Испания, централните и южните части на Италия, Гърция, както и островите в Средиземно море", прогнозират пред Евронюз от Системата за управление на извънредни ситуции "Коперник".

"Тези условия, съчетани с ниски количества на валежи от дъжд и сняг, създават притеснения за идващите пролетни и летни сезони. Управлението на водните ресурси трябва да бъде внимателно планирано и наблюдавано", добавят оттам.

"Засушаванията не са необичайни за климатичния модел на Средиземноморието. Това, което е драматично, са прогнозите, свързани с промените в климата. Наблюдаваме по-голяма честота и продължителност на сухите периоди", казва пред АП Анелиес Броукман, специалист по управление на водите в изследователския институт CREAF, чието седалище е в Барселона. И посачва съществена разлика с предишни засушавания и особено с 2008 г., когато кораби пренасяха вода до Барселона. 

"През 2008 г. понякога преваляваше по малко на важни места, така че имахме кратки моменти, в които природата можеше да си поеме дъх", казва тя. "Сега сме под, много под, нормалния модел на валежи и то за продължително време."

Досега Каталуния успява да избегне драконовски мерки, основно благодарение на системите за рециклиране и обезсоляване на вода, откъдето сега идва около 55 на сто от консумираната в региона вода. Испанските власти дават милиони евро, за да разширяват и строят нови заводи за обезсоляване на вода  в крайбрежните райони, които най-много страдат от сушите.

Все пак и Каталуния, и Андалузия се приготвят и за вариант, в който трябва да внасят вода с кораби това лято - скъпа мярка, която, както признават властите, ще има съвсем ограничено действие.