Президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че страната му няма да започне война, но че ще "отговори решително" на всеки, който се опита да я тормози, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Коментарите на Раиси дойдоха след дни на спекулации за това как Вашингтон може да отвърне, след като миналата събота трима американски войници бяха убити при удар с дрон по базата им в Йордания от страна на подкрепяна от Иран групировка.

Вчера Си Би ЕС, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че САЩ са одобрили планове за удари в Ирак и Сирия срещу множество цели в продължение на няколко дни, включително срещу ирански военнослужещи и съоръжения в тези страни.

"Ние няма да започнем война, но ако някой иска да ни тормози, ще получи силен отговор", заяви Раиси в излъчвана по телевизията реч. "Преди, когато те (американците) искаха да разговарят с нас, казваха, че военният вариант е на масата. Сега казват, че нямат намерение да влязат в конфликт с Иран", добави държавният глава. "Военната мощ на Ислямската република в региона не е и никога не е била заплаха за никоя държава. Напротив, тя осигурява сигурност, на която страните от региона могат да разчитат и да се доверяват", подчерта президентът.

САЩ смятат, че дронът, който уби трима техни войници и рани повече от 40 други военни, е произведен от Иран. Източници твърдят, че елитните ирански Революционни гвардейци изтеглят висши офицери от Сирия.

Ирански съветници помагат на въоръжени групировки както в Ирак, където САЩ разполагат с около 2500 военнослужещи, така и в Сирия, където Вашингтон е изпратил 900 войници. При нанесения днес удар в близост до Дамаск е загинал най-малко един иранец, по данни на ДПА.