Ново изследване показва, че хипохондрията наистина може да доведе до по-висок риск от смърт. Тревожността, предизвикана от страха от болести, е нещо като самосбъдващо се пророчество, показват резултатите. За щастие, има ефективни лечения.

Все пак има известна разлика между проверките от време на време в "д-р Гугъл" на разни симптоми и продължителната, сериозна тревожност за собственото здраве, отбелязва "Гардиън". Този упорит страх от недиагностицирана (опасна) болест може да доведе до непрестанни посещения в лекарските кабинети или обратно - до пълно отбягване на медицинска помощ и грижа. А дали няма да се окаже, че не приемаме хипохондрията достатъчно сериозно?

Скорошно шведско изследване показа, че хората с това, което днес наричаме нарушения, свързани с тревожност заради болести, могат да умрат по-рано от останалите. Или както неизвестен наблюдател обобщава ситуацията - не е достатъчно вече да има тревоги, но сега вече ще трябва да се тревожите и за тревогите си.

Това все пак не означава, че хората с такъв проблем трябва да се отчайват. Изследването има важно послание.

"Това е сериозно психическо заболяване, не е някаква странност на хорактера, над която да се надсмиваме", казва водещият автор на проучването Дейвид Матекс-Колс от Каролинския институт в Швеция. 

"Смъртните случаи в изследването са били като цяло предотвратими", посочват учените. Техните изводи са свързани с необходимостта от диагностициране и лечение, а добрата новина е, че това лечение е с висока успеваемост.

Проучването, което беше публикувано в JAMA Psychiatry, разглежда здравните досиета на около 35 хил. души, като сравнява процентът смъртни случаи сред хората с диагностицирана хипохондрия - около 4000 души, спрямо онези, които нямат подобна диагноза - 41 хил. демографски близки индивиди. Учените стигат до резултата, чета с проблем са 84 на сто по-застрашени от смърт по време на изследвания период, а средно умират пет години по-рано от тези, които нямат такава диагноза - или 70 години срещу 75 г.

На пръв поглед сякаш не е съвсем логично. Ако си непрекъснато притеснен за здравето си вероятно посещаваш повече лекари, правиш си изследвания, следиш показатели, даже трябва много ранно при такива хора да могат да се откриват тежки болести. Това не е така, но основният автор на изследването набляга на факта, че проучването не търси причините, които обясняват това разминаване.

Хората с хипохондрия умират по различни причини, сред неестествената смърт обаче най-много са самоубийствата. Още едно противоречие - за хората с подобна тревожност се смята, че имат огромен страх от смъртта. Но те същевременно изпитват "голямо страдание и безнадеждност", казва авторът на изследването. Тук е и усещането, че другите не ги разбират и че им се подиграват. Сред естествените причини за смърт има връзка на тревожността със заболявания на сърдечно-съдовата система - инфаркт, инсулт и др. Авторите на изследването обясняват, че някои от хората освен това се борят с хроничен стрес, както и развиват зависимости от наркотици и алкохол. 

След това като проблем идва липсата на достъп до лечение. Голямата изненада за учените се оказва, че много малко хора са били диагностицирани с разстройството в сравнение с броя на онези, за които се знае, че страдат от такова заболяване. Изследвания сочат, че около 3-5 процента от хората имат "това, което наричаме, патологична здравна тревожност". Това предполага, че в базата данни, която е обект на това проучване, учените ще намерят между 100 хил.-200 хил. хора в Швеция с тази диагноза за период от 20 години. Но диагностицираните са само 4000.

"Трябва да приемаме стреса и тревожността много сериозно"

Вместо лекарите да казват на такива пациенти - всичко е в главата ви, те трябва да разпознават психическите здравни проблеми като част от по-голямата картина.

Когато видят пациент, който търси прекалена здравна грижа, те могат да решат да го насочат към терапевт.

За щастие, експертите казват, че лечението на такива смущение е много ефективно, особено полезна е конгнитивната поведенческа терапия.