Има ли равенство между родителите в България? Тази тема, обсъждана през годините, отново излезе на дневен ред по особен повод - убийството на баща от съпругата му и тъща му, което предизвика протести у нас. 

И искания - за промени в Семейния кодекс, редактиран само преди няколко месеца, за т.нар. "споделено родителство".

По темата в Z-Каст ни гостува Слави Несторов от Фондация "За споделеното родителство", основана съвсем наскоро, но вече успяла да разръчка законотворците в парламента, които тази седмица организираха кръгла маса по темата.

"Това е проблем от десетилетия, проблем, който е назрял, и времето за промяна е дошло", смята той. "Споделено родителство означава, че родителите са равнопоставени.

Това, което искаме да направим като промяна в Семейния кодекс, е бащата и майката юридически да разделят детето 50 на 50. Те взимат заедно решения за бъдеще на детето. И физически детето прекарва минимум 35% от времето с единия от родителите."

Според Несторов това не е случайна цифра - това е времето, което е нужно за това едно дете да бъде гледано пълноценно.

В момента у нас се действа по презумпцията, че майката е основният родител - и при раздяла то отива почти винаги при нея. А бащата често го вижда 2 уикенда в месеца. 

"Дори тези съдебни решения не се спазват - заради родителските войни. При 80% от разделите и разводите водят до родителска война, а това води до родителско отчуждение", добави той.

Няма и съдебен контрол - и често родителят, който е получил правата, може постоянно да ограничава другия да вижда детето - без последствия. А опитът и на Запад, и в съседни държави като Гърция сочи, че споделеното родителство рязко намалява шанса за "родителски войни" след раздяла.

  • Не дава ли това повече достъп на насилници до децата? Могат ли институциите да определят компетентно и бързо родителски капацитет?
  • Готови ли са българските бащи да поемат 35% или 50% от грижите по детето? Или българската култура и нрави ги е ощетила от родителски инстинкт?
  • Има ли ресурси за медиация при разделящи се родители?
  • Ще се обърка ли детето, ако бъде "лашкано" постоянно между единия или другия родител, или е по-важно да вижда редовно майка си и баща си?

Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.