Ръководството на "Хебър" (Пазарджик) и старши треньорът Любослав Пенев дадоха пресконференция заради тежкото и неясно положение на клуба, оставен без финансиране от общината. Те декларираха, че оставките им са на масата и могат да си тръгнат по всяко време, но са загрижени за проекта.

А проектът започна да буксува още през миналата година, когато след дълги години на власт кметът Тодор Попов загуби на местните избори и бе сменен от Петър Куленски, който обаче - поне до момента така изглежда, не проявява същия интерес към спорта, като своя предшественик. 

Така на ръба на фалита е и волейболният клуб, който е сред най-силните в България, но разпродаде отбора си и ще се бори за оцеляване.

През миналата седмица Куленски обяви, че общината сваля "всякакво доверие" от ръководството на клуба, след като на Общо събрение Елизар Спасов бе преизбран за шеф на Управителния съвет на "Хебър".

Новият градоначалник се аргументира, че клубът отказал да допусне общината до финансите си и действал непрозрачно. Поради което няма как да се харчи обществен ресурс при такина обстоятелства, каза още Куленски. Така кметството в града ще подпомага единствено детско-юношеската школа на клуба, не и професионалният отбор.

Любо Пенев: Разглобихме един добре формиран отбор

Любослав Пенев пое "Хебър" през пролетта на миналата година и го спаси от изпадане, като не стигна и до бараж. През есента се представи добре, като изхвърли "Левски" от турнира за националната купа.

"Големи хора сме и си носим глави на раменете. Според мен, проблемът не е толкова сериозен. Може би трябва общината и ръководството на клуба да има директен контакт без посредници. Така абсолютно всичко ще бъде изнесено на масата", започна Пенев.

В края на м.г. се заговори, че той ще напусне и дори беше "назначен" от някои медии като треньор на "Спартак" (Варна), но още е в Пазарджик. През зимната пауза досега "Хебър" продаде трима играчи, но това няма да е достатъчно, според управата на клуба. 

"Стават 10-11 месеца, откакто съм тук и работя с голямо удоволствие. Когато взех решение да дойда, ми хареса проектът и базата - това е една от най-добрите бази в Първа лига. След ноември месец настъпиха промени. Този проект е в застой. Ръководството полага страхотни усилия да продължи да се движи, но е очевадно, че трябва подкрепа, която да дойде от общината.

Това, че има нов кмет, означава ли, че не трябва да има футболен клуб "Хебър". Не се помага на футболния клуб и ние сме принудени да се разделим с трима основни футболисти. Разглобихме един много добре формиран отбор, който играе добър футбол и резултатите са налице", продължи Пенев типичния си стил на изразяване и "тоналност".

Бившият №9 призова "едно добро и стойностно лице на град Пазарджик" да не бъде "затривано".

"Това не трябва да го позволяваме. Ако някой иска да затрие футбола в Пазарджик, да стане и да го каже на висок глас", призова Любослав Пенев. 

И допълни:

"Защо интересът към нашите футболисти идва сега? Защо другите клубове циркулират около "Хебър" като лешояди? Нито едно от момчетата не искаше да си ходи. Дано да не се налага да се разделяме с други.“

Той коментира слуховете за напускане така:

"Аз съм всеки ден на тренировка и продължавам да се ангажирам с работата в "Хебър". Излишно е да коментирам слуховете за мое напускане. Спортно-технически подготовката ни върви перфектно, но не е добре това, което се случва и то влияе на футболистите. Вярвам, че ще имаме и нови попълнения.“

Шефът на управата Елизар Спасов: Кметът да посочи хората, които ще управляват, и да заповядат

"Причината за тази пресконференция са внушенията за непрозрачно управление, за криене и непредставяне на документи, започна Спасов, който в миналото работеше и като журналист, включително като кореспондент в Рим, където живя години наред. - Смея да твърдя, че отборът е една от емблемите на града.

Едва ли има човек в града, който да не се гордее, че "Хебър" победи "Левски", че запази мястото си в елита и се ръководи от топ-треньор? Неяснотите в отношенията ни с общината са редица, двете страни очевидно имат разногласия. Въпреки серията срещи, които направихме с кмета и част от неговия екип, останаха неясноти, които искам директно да сложа на масата."

Той уточни, че месечната издръжка от общината към клуба е 200 000 лева на месец, но не е плащана от ноември.

"Извън тази сума беше сумата от 20 хиляди лева, която целево да подпомага детско-юношеската школа. Тя влиза по отделна сметка. В клуба има над 60 души служители. От тази бройка футболистите са една малка част. Класически професионални футболисти са малка част, защото много от играчите от първия отбор са юноши на клуба, чиито заплати са минимални. Включително в тези юноши попада и синът на г-н Пенев", обясни Елизар Спасов.

"Ако общината си беше изпълнявала задълженията за ноември, декември и януари, клубът нямаше да има нужда да се разделя с най-добрите си футболисти - да продава Георги Николов и да се раздели с естонския национален вратар, който беше с най-голяма заплата", уточни Елизар Спасов, визирайки Матвей Игонен. 

Шефът увери, че всички искани документи били предоставени, единственият отказ бил да бъдат копирани, тъй като са конфиденциални.

"Оставките ни са на масата. Очаквам от кметът Петър Куленски да си намери членове на Управителния съвет и те да заповядат. Да се ангажират с издръжката на клуба и да сложат хора, които според тях ще управляват по-добре от нас. Не съм се оженил за този клуб, той не е мой.

Той е на Пазарджик, на футболните хора. Ако в мое лице се вижда някакъв препъникамък за бъдещото развитие на "Хебър", номинирайте новите членове на Управителния съвет. Кажете кои са хората, дайте ги, кажете кога и сме готови“, заяви Спасов.

За финал той призова кмета и общинските съветници да бъдат "мъдри", да обединяват, не да воюват, да проявят далновидност, така че децата да останат в залите и стадионите.