Творба на художника сюрреалист Рене Магрит, която не е показвана публично от четвърт век, може да достигне цена от 64 млн. щатски долара на търг през март, предаде Асошиейтед прес, на която се позовава БТА.

Аукционната къща "Кристис" обяви в събота, че ще предложи творбата L'ami intime ("Интимният приятел") на 7 март в Лондон, с което ще отбележи един век от началото на сюрреалистичното движение в изкуството.

Платното включва няколко от характерните за белгийския художник мотиви, сред които мъж с бомбе и пухкави бели облаци на синьото небе, отбелязва Асошиейтед прес. 

Творбата, завършена през 1958 г., изобразява мъж в гръб, обърнат с лице към хълмист пейзаж. На преден план са изобразени багета и чаша за вино.

Тази "изключително поетична, изключително мечтателна" картина е сред малкото от най-значимите творби на Магрит, които са в частни ръце, каза Оливие Камю от "Кристис". 

За последен път платното е показано публично в Брюксел през 1998 г. Продава се на търг за първи път от 1980 г. насам, а предварителната оценка е между 38 и 64 млн. щатски долара.

Тази година се навършват сто години от "Манифеста на сюрреализма" на Андре Бретон, определящ революционното движение, характеризиращо се с тревожни съпоставки и парадоксални твърдения. Точно като в най-известната творба на Магрит - картина на лула, но озаглавена "Това не е лула", припомня Асошиейтед прес.

Според Камю художникът Магрит, който умира през 1967 г., е станал най-търсеният от всички сюрреалисти. За разлика от творчеството на съвременници като Салвадор Дали в неговите произведения има малко специфични културни или религиозни препратки.

"Магрит никога не е обяснявал нищо", казва Камю, като добавя, че дори заглавията на картините му са били предлагани от приятели.

"При Магрит няма и следа от религия, нито от конкретна история, нито от каквото и да било", казва представителят на "Кристис". 

Цените на платната на белгийския сюрреалист рязко се покачват в последните години, достигайки рекордните 79,8 млн. щатски долара за L'empire des lumieres ("Империя на светлината"), която беше продадена на търг на "Сотбис" през 2022 г., припомня Асошиейтед  прес.

Творбата, които ще бъде продадена през март, е от колекцията на покойния Гилбърт Каплан - основател на изданието Institutional Investor, и неговата съпруга Лена Каплан.

Преди търга картината ще бъде показана в Лос Анджелис, Ню Йорк, Хонконг и Лондон.