Виторио Емануеле Савойски, единственият син на последния крал на Италия, който прекара по-голямата част от живота си в изгнание в Швейцария, почина на 86-годишна възраст в дома си в Женева, съобщи Кралският дом на Савоя, цитиран от Ройтерс.

Роден в южния италиански град Неапол, Виторио Емануеле напуска родината си на 9 години, когато баща му Умберто II (брат на българската царица Йоанна и вуйчо на Симеон Сакскобургготски) е принуден да абдикира след националния референдум от 1946 г., с който е премахната монархията.

Той се определя като крал на Италия и дълго време се бореше с поправка в италианската Конституция, която забраняваше на всички мъже от семейството му да се връщат в страната. Парламентът отмени забраната през 2002 г. и така малко преди Коледа на същата година Виторио Емануеле посети Рим и дори получи аудиенция при папа Йоан Павел. Но обикновените италианци го посрещнаха хладно - имиджът на династията му бе опетнен от топлите ѝ отношения с фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

Собствената му репутация бе накърнена, когато през 1978 г. бе обвинен, че случайно е застрелял и убил 19-годишния германец Дирк Хамер на корсиканско пристанище. Хамер спал под палубата на лодка, когато пистолетът на Виторио Емануеле гръмнал по време на кавга с туристи. Хамер така и не се възстановил и починал няколко месеца по-късно от раните си. Виторио Емануеле в крайна сметка беше оправдан за убийството във френски съд през 1991 г. и получи условна присъда за незаконно притежание на оръжие.

Случаят отново придоби известност покрай наскоро излезлия документален филм на стрийминг платформата "Нетликс" под името "The King Who Never Was".

Бившият принц се изправи пред допълнителни правни проблеми, когато през 2006 г. бе арестуван в южния италиански град Потенца по обвинения в рекет и участие в проституция. По-късно съдът го оправда. Докато беше държан в ареста в Потенца, той беше записан да се хвали пред съкилийник, че е измамил френските магистрати по делото Хамер. Виторио Емануеле оспорва автентичността на видеото.

Принцът се жени за швейцарската шампионка по водни ски Марина Дориа през 1971 г. и те прекарват дълги години от съвместния си живот във вила на брега на Женевското езеро. Но сватбата им не се състои в Швейцария, а в... Техеран - Виторио Емануеле е близък приятел и бизнес партньор на иранския шах Мохамед Реза Пахлави. 

Със смъртта на принца "короната" на Италия преминава у сина му Емануеле Филиберто. Той обаче каза през 2023 г., че ще се откаже от претенциите си към италианския престол в полза на дъщеря си Витория, когато почувства, че е готова за предизвикателството.